Интервю: Имигранти или експатс са българите във Великобритания?

Anne 1

Мигранти, имигранти или експатс са българите във Великобритания? С този въпрос се обърнахме към Anne Stoltenberg от лондонския мигрантски вестник Migrant Voice. Тя ни разказа и за вестника, както и как българите във Великобритания могат да участват в него.

Каква е разликата между мигранти, емигранти, имигранти и експат, и кой термин описва най-добре българите, живеещи в Лондон? Терминът на ООН, който се ползва и от британската служба на Националната статистика, определя мигрант като някой, „който се мести в държава, различна от тази на постоянното му местожителство за срок от най-малко една година“. Това също е дефиницията, която ползваме в Migrant Voice. С други думи – някой, който се мести от страната, в която е роден, да живее в друга държава за повече от една година, за да работи, учи, да бъде със семейството си, за опознаване на света, или защото бяга от страната си. Всички родени в чужбина, ние ги разглеждаме като мигранти, дори и ако вече са получили британско гражданство.

Но най-важното, разбира се, е дали едно лице се счита за мигрант. Нормално е след като се установят във Великобритания, хората да не желаят да ги тритират като мигранти, тъй като те са се свързали със страната. Затова дали сме мигранти зависи най-вече от нас.

Някои хора смятат, че терминът мигрант има отрицателно звучене, заради негативния медиен дебат около миграцията. Понякога чуваме как мигранти от западната част на Европа се наричат ​​експатс, а не мигранти. Това има много общо с факта, че терминът мигрант, който трябва да бъде неутрален термин, понякога се разглежда като нещо негативно.

Някои групи от мигранти стават изкупителни жертви. Например, има негативна реторика в медиите по отношение на бежанците. Гражданите на някои страни също – преди време - поляците, напоследък, в началото на 2014 г., българи и румънци са изкупителна жертва на подобна риторика.

Терминът мигрант понякога се използва по начин, който не означава всички хора, обхванати от официалната дефиниция, а само тези, които са бедни или нямат бял цвят на кожата, или не са от Западна Европа, Северна Америка или Австралия. С други думи, понякога хората ще кажат "Аз не съм мигрант - защото аз не съм беден", защото се притесняваме да бъдем свързвани с дума, която някои хора виждат като отрицателна.

В същото време - всички публични статистики, например, нетните цифри на миграцията - включват всички мигранти. Ние не можем да се преструваме, че не сме включени в дискусията за мигрантите и ние трябва да възстановим думата като нещо, с което се гордеем.

Догодина във Великобритания ще имаме референдум за членството на страната в Европейския съюз и ще чуем много дискусии за предотвратяване на възможността европейски мигранти да идват в Обединеното кралство, за предотвратяване на достъпа до права, помощи, услуги и т.н. Трябва да има единомислие в този дебат.

Аз съм от Дания, и аз съм мигрант - и се гордея с това.

За какво пише вестник Migrant Voice? Migrant Voice е мигрантска организация, която подкрепя гласовете на мигрантите в медиите и обществения дебат по въпросите на миграцията, за да се гарантира по-балансиран дебат, основан на фактите, където мигрантите, притежаващи опит от първа ръка могат да бъдат чути. Ние работим в Лондон, Бирмингам и Глазгоу, където обучаваме мигрантите на умения за представяне и говорене в медиите. Ние също така правим наша медийна продукция, наш годишник на вестник Migrant Voice, снимки, видео, статии за нашия уебсайт www.migrantvoice.org. На сайта основно пишем за нашите истории като мигранти - нашите успехи, принос, надежди, предизвикателства, за всекидневния ни живот като мигранти. Също така пишем мнения по теми, покриващи миграцията, за събития, свързани с мигрантите, информация, полезна за тях и доклади.

Кои са вашите читатели? Нашата работа е да разказваме нашите истории директно на британската общественост. Сигурна съм, че имаме много читатели мигранти, но основно искаме нашата работа да стига до по-широката британска общественост, за да споделяме с тях кои сме и да покажем разнообразието на мигрантите, живеещи в Обединеното кралство.

Как могат българите в Лондон да допринесат за вашия сайт? Ние насърчаваме всякакъв вид помощ за нашия сайт. В частност, търсим хора, които да напишат своите собствени истории или да интервюират други за техния живот в Обединеното кралство. Можем също да интервюираме хората и да напишем техните истории, ако така предпочитат. Искаме да покажем разнообразието на мигрантите, живеещи тук, да покажем, че миграцията е нормална част от живота, да покажем как мигрантите допринасят за Великобритания. Ако някой се интересува от това, може да ми пише на имейл: anne@migrantvoice.org.

Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.