Интервю: Имигранти или експатс са българите във Великобритания?

Anne 1

Мигранти, имигранти или експатс са българите във Великобритания? С този въпрос се обърнахме към Anne Stoltenberg от лондонския мигрантски вестник Migrant Voice. Тя ни разказа и за вестника, както и как българите във Великобритания могат да участват в него.

Каква е разликата между мигранти, емигранти, имигранти и експат, и кой термин описва най-добре българите, живеещи в Лондон? Терминът на ООН, който се ползва и от британската служба на Националната статистика, определя мигрант като някой, „който се мести в държава, различна от тази на постоянното му местожителство за срок от най-малко една година“. Това също е дефиницията, която ползваме в Migrant Voice. С други думи – някой, който се мести от страната, в която е роден, да живее в друга държава за повече от една година, за да работи, учи, да бъде със семейството си, за опознаване на света, или защото бяга от страната си. Всички родени в чужбина, ние ги разглеждаме като мигранти, дори и ако вече са получили британско гражданство.

Но най-важното, разбира се, е дали едно лице се счита за мигрант. Нормално е след като се установят във Великобритания, хората да не желаят да ги тритират като мигранти, тъй като те са се свързали със страната. Затова дали сме мигранти зависи най-вече от нас.

Някои хора смятат, че терминът мигрант има отрицателно звучене, заради негативния медиен дебат около миграцията. Понякога чуваме как мигранти от западната част на Европа се наричат ​​експатс, а не мигранти. Това има много общо с факта, че терминът мигрант, който трябва да бъде неутрален термин, понякога се разглежда като нещо негативно.

Някои групи от мигранти стават изкупителни жертви. Например, има негативна реторика в медиите по отношение на бежанците. Гражданите на някои страни също – преди време - поляците, напоследък, в началото на 2014 г., българи и румънци са изкупителна жертва на подобна риторика.

Терминът мигрант понякога се използва по начин, който не означава всички хора, обхванати от официалната дефиниция, а само тези, които са бедни или нямат бял цвят на кожата, или не са от Западна Европа, Северна Америка или Австралия. С други думи, понякога хората ще кажат "Аз не съм мигрант - защото аз не съм беден", защото се притесняваме да бъдем свързвани с дума, която някои хора виждат като отрицателна.

В същото време - всички публични статистики, например, нетните цифри на миграцията - включват всички мигранти. Ние не можем да се преструваме, че не сме включени в дискусията за мигрантите и ние трябва да възстановим думата като нещо, с което се гордеем.

Догодина във Великобритания ще имаме референдум за членството на страната в Европейския съюз и ще чуем много дискусии за предотвратяване на възможността европейски мигранти да идват в Обединеното кралство, за предотвратяване на достъпа до права, помощи, услуги и т.н. Трябва да има единомислие в този дебат.

Аз съм от Дания, и аз съм мигрант - и се гордея с това.

За какво пише вестник Migrant Voice? Migrant Voice е мигрантска организация, която подкрепя гласовете на мигрантите в медиите и обществения дебат по въпросите на миграцията, за да се гарантира по-балансиран дебат, основан на фактите, където мигрантите, притежаващи опит от първа ръка могат да бъдат чути. Ние работим в Лондон, Бирмингам и Глазгоу, където обучаваме мигрантите на умения за представяне и говорене в медиите. Ние също така правим наша медийна продукция, наш годишник на вестник Migrant Voice, снимки, видео, статии за нашия уебсайт www.migrantvoice.org. На сайта основно пишем за нашите истории като мигранти - нашите успехи, принос, надежди, предизвикателства, за всекидневния ни живот като мигранти. Също така пишем мнения по теми, покриващи миграцията, за събития, свързани с мигрантите, информация, полезна за тях и доклади.

Кои са вашите читатели? Нашата работа е да разказваме нашите истории директно на британската общественост. Сигурна съм, че имаме много читатели мигранти, но основно искаме нашата работа да стига до по-широката британска общественост, за да споделяме с тях кои сме и да покажем разнообразието на мигрантите, живеещи в Обединеното кралство.

Как могат българите в Лондон да допринесат за вашия сайт? Ние насърчаваме всякакъв вид помощ за нашия сайт. В частност, търсим хора, които да напишат своите собствени истории или да интервюират други за техния живот в Обединеното кралство. Можем също да интервюираме хората и да напишем техните истории, ако така предпочитат. Искаме да покажем разнообразието на мигрантите, живеещи тук, да покажем, че миграцията е нормална част от живота, да покажем как мигрантите допринасят за Великобритания. Ако някой се интересува от това, може да ми пише на имейл: anne@migrantvoice.org.

Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.