Полските мигранти и дискриминацията във Великобритания

В началото на август вестник Telegraph информира, че полските мигранти във Великобритания замислят стачка. Причината: дискриминацията спрямо тях.

Новината намери отзвук в българските мигрантски групи във фейсбук. Някои призоваваха сънародниците си към стачка, други хвалеха поляците, трети се вайкаха за това, че българите никога няма “да стигнат” поляците.

Telegraph не даваше много информация за организацията на стачката. Съобщаваше само датата на нейното провеждане – 20 август.

Имаше време да научим повече за събитието. Затова през следващите дни следихме в туитър какво си говорят поляците във Великобритания. Така научихме интересни неща:

Много британски медии търсеха чрез туитър контакт с организатора на предстоящата полска стачка, но не можеха да намерят такъв. В крайна сметка Tomasz Kowalski, редактор на полския вестник Polish Express, обясни, че идеята за стачка дошла от техен читател и че от вестника са направили страница във Фейсбук. Целта: поляците да покажат, че не желаят да бъдат третирани като “граждани втора класа” и искат да бъдат оценени за приноса си като мигранти във Великобритания.

Постепенно вместо за стачка се заговори за протест пред Парламента. Съобщаваше се, че 1000 души са обявили, че ще се явят на протеста.

После стана известно, че стачката-протест не се подкрепя от полските организации във Великобритания и британските профсъюзи.

Голямата новина беше идеята за алтернативна акция на полските мигранти, наречена British Poles Initiative. Вместо да стачкуват, организаторите предлагаха поляците във Великобритания да дарят кръв на 20 август - деня, обявен за стачка. Популярността на хаштага на групата #PolishBlood растеше всеки ден. Над 2000 души бяха заявили готовност, че ще дарят кръв.

Опитахме се да интервюираме организатор на стачката-протест. Никой не ни отговори. Не бяхме единствени - британски журналисти се чудеха защо стачката няма говорител.

Успяхме обаче да интервюираме George Byczynski, полски юрист във Великобритания, който е координатор на кампанията за даряване на кръв.

Каква е целта на кампанията за даряване на кръв? Кампанията за даряване на кръв е в отговор на призива за полска стачка, за който медиите съобщиха. Ние смятаме, че въпреки че има случаи на дискриминация в медиите и понякога от политици, положението не е достатъчно сериозно, че да оправдава стачка. Като цяло поляците са добре приета група във Великобритания. Ние искаме да изпратим позитивни сигнали, защото това е начин за реален диалог между поляците и британците. Чрез даряване на кръв ние спасяваме живот и по-този начин показваме, че поляците във Великобритания допринасят за британското общество.

Стачката и кампанията за даряване на кръв не разделят ли поляците във Великобритания? Нито една полска организация във Великобритания не подкрепя стачка. Мисля, че няма да има много хора пред Парламента на 20 август. Няма организация за стачката и регистрация на проявата. Стачката е мит, фантазия.

Нашата кампания се подкрепя от над 40 организации. Поляците започнаха да даряват вече кръв. Получаваме снимки като доказателство за това.

Как се провежда кампанията за даряване на кръв? Желаещите да участват в кампанията трябва да се регистрират като кръводарители на сайта blood.co.uk и да дарят кръв в избраната от тях болница или център по кръводаряване. От тях очакваме да ни изпратят снимка, на която да има надпис #PolishBlood. По този начин те доказват участието си в кампанията. Снимките качваме на фейсбук страницата British Poles.

Имате ли планове за подобна кампания за даряване на кръв през следващата година? Може би българи във Великобритания ще се включат. Засега не сме обсъждали подобно нещо, но ще се радваме, ако българите във Великобритания направят подобна акция. Мисля, че  българите допринасят за британското общество, не създават проблеми; дошли са във Великобритания, за да имат нормален живот. Те могат също да изпратят подобно позитивно съобщение чрез акция за кръводаряване.

Polish Blood1

Новини от деня: В края на днешния ден, 20 август, вестник Гардиън информира, че много малко поляци са били пред Парламента. Британските политици и журналисти дошли да видят протестиращите са били повече отколкото стачкуващите/протестиращи поляци. Снимки: Polish Poles, след тяхно съгласие.
Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | LINKEDIN | GOOGLE+| MEETUP Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.