Английската мъжка мода

За първи път английската мъжка мода става водеща в Европа през 19 век. Елегантните връхни мъжки дрехи, носени от аристократите в Англия, са вталени и с поли (tails). 

Фрак (родовото наименование на английски е tailcoat) се наричат няколко различни вида: dress coat и morning coat - с изрязани поли отпред, за да може да бъде носен при езда. Става официална дреха в началото на 19-ти век и до днес в Обединеното кралство продължават да го носят на официални събития като сватби и приеми. На снимката горе са българският дипломат Симеон Радев и принц Кирил във фракове, преди срещата им с амереканския президент Уилсън във Вашингтон. Забележете раираните им панталони и ръкавици.

Редингот (frock-coat) е мъжко палто до коленете с двуредни копчета. То става популярно по времето на кралица Виктория през 19 век, но е на мода и в началото на 20-ти век, когато царува синът й крал Едуард VII. На снимката българският дипломат и посланик в Лондон Симеон Радев е с редингот. Радев е със съпругата си, художничката Бистра Винарова, дъщеря на ген. Върбан Винаров, началник на Военното училище в София.

В събота, 27 януари, организираме среща с  Алекс Ома-Пaйос. Подробностите са в поканата


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.