Ботуши и шапка за министър-председатели

Wellington boots

Wellington boots (ботушите "Уелингтън") са кръстени на министър-председателя фелдмаршал Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington (1769-1852). Херцог Уелингтън бил избран за министър-председател на Великобритания след победата си над Наполеон в битката при Ватерло през 1805 г. Той бил много популярна личност и затова, когато започнал да носи кожени ботуши с нисък ток, които стигали до средата на прасеца и плътно прилепвали по крака по време на лов, много британските аристократи от средата на 19 век го последвали , начело с известния денди Бо Брумел. Така ботушите "Уелингтън" станали много търсени и се наложило тяхното серийно производство.

Днес "Уелингтън" се наричат вид гумени ботуши.

homburg

С друг британски министър-председател - Антъни Идън (1897–1977) - се свързва вид шапка, която той често носел. “Anthony Eden Нat” е черна филцова шапка с коприна по края и с ръб на върха. През 40-те години Идън е външен министър, а от 1955 г. до 1957 г. е министър-председател. Той е бил много елегантен мъж. Предпочитаната от него шапка започнали да носят подчинените му британски дипломати, както и държавните служители.

Шапка "Антъни Идън" може да си купите от Lock & Co. - най-старият магазин за шапки в света и най-старият запазен магазин в Лондон.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.