Историята на плата Tweed

IMG_2758

Tweed е груб вълнен плат от Шотландия, който шивачите в средата на 19 век започнали да използват за костюмите за лов и разходки на аристократите. Платът е наречен tweed от лондонски търговец, който грешно разчел търговското име на плата в писмо, написано на ръка от шотландския производител и предположил, че името произлиза от реката Tweed, която тече в района на текстилните фабрики.

В миналото костюмите и саката от tweed били символ на консерватизъм, но към тях днес проявяват моден интерес хипстърите от квартал Shoreditch, както и всички, които си падат по британските традиции от миналото. Harris Tweed - най-известната марка за облекла от tweed, продължава да произвежда плата на ръка.

Може би сте виждали саката от tweed на витрините на The London Textile Co на Regent Street? Както други магазини по централните търговски улици в Лондон, той е атракция за туристите. Ако сте запалени по tweed обаче, препоръчително е да посетите W Bill на Sackville Street, Walter Slater, който има магазини на Fulham Road и Covent Garden и William Evans на St. James's Place, откъдето можете да си купите също и ловна карабина.

IMG_2757

Всяка година в Лондон се провежда Tweed Run, велосипедно шествие, чиито участници са облечени в дрехи от tweed. За него разказваме на нашия сайт в отделна хроника.


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.