Историята на цилиндъра

Цилиндърът (на английски top hat или topper) става популярен в Обединеното кралство в началото на 19 век.

Според историците, първият цилиндър е изработен от английския шапкар Джон Хетерингтън през 1797 г. Публикация от онова време описва как той се появил на улицата с изработена от него “висока структура на главата”, която всяла смут сред плахите граждани.

Популярността на цилиндъра се дължи на Бо Брумел, (George Beau Brummel) (1778-1840) (на снимката), смятан на прототип на английското денди. Известният с изискания си вкус си Брумел съветвал Принца Регент (бъдещ крал Джорж IV) как да се облича. Аристократите пък следвали стила на суетния крал.

Цилиндрите в миналото били изработвани от коприна. Те били скъпи, защото се правили по поръчка. Затова само представителите на аристокрацията имали цилиндри. Поради това тази шапка се превръща в символ на аристокрацията.

За улеснение на пътуващите аристокатите бил изобретен сгъваемият цилиндър. Сгънат, той се побирал в куфар или в каретата (на горната снимка).

Днес цилиндърът показва стил и продължава да бъде носен в Англия при официални събития като църковни сватби, на конното състезание Royаl Ascot, както и от представителите на кралското семейство на официални чествания, като, например, юбилеите на кралицата.

По времето на социализма карикатуристите рисуваха капиталистите с цилиндри, за разлика от работниците, които носеха каскети.

На снимката българския дипломат и посланик в Лондон, Симеон Радев, с цилиндър.

В събота, 27 януари, организираме среща с  Алекс Ома-Пaйос. Подробностите са в поканата   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.