Обувките Док Мартенс и пънк модата

DMs (2)

"Punk 1976-78" е новата изложба в Британската библиотека. Посветена е на 40-годишнината от появата на пънк музиката и влиянието на пънк културата върху обществото, облеклото, начина на говорене и държане. Изложбата е безплатна и е отворена до 2 октомври.

Един от символите на пънк епохата, а и изобщо на 70-те години, са обувките Doc Martens. Те стават задължителна част от облеклото на почитателите на пънка, гръндж рока, готиката и най-вече на скинарите - металната пластина отпред на обувката им създавала чувство за сигурност и сила.

Doc Martens имат отпечатък върху модата, музиката и политиката. Обувките, също така, са една от емблемите на съвременна Англия. Въпреки промяната на модата, тези обувки продължават да бъдат предпочитани от много хора по целия свят. Папа Йоан Павел II имал свой чифт бели Doc Martens и твърдял, че са подходящи за молитва.

Това, вероятно би изненадало Klaus Märtens, младият немски военен лекар, който е създал оригиналния дизайн. Говори се, че Dr Martens след като си контузил глезена при каране на ски, се опитал да си направи обувка с омекотено стъпало, което да поема натиска при ходене и тичане и така изработил обувките, които вече имат 50-годишна история.

В началото обувките на Dr Martens се носели предимно от работници, пощальони, полицаи и пожарникари, защото подметките са устойчиви на хлъзгава повърхност. Според Martin Roach, автор на книгата Doctor Martens: The Story of an Icon, това се променило, когато Пийт Таунсенд, китаристът на група The Who се явил обут с тях през 1966 г. и те станали модерни.

Townshend си купил DMs, защото бил изморен от суетата, която изисквала модата през 60-те години на 20 век. "Аз бях болен от прекаленото внимание към дрехите, с които се обличахме, чувствах се като коледна елха във веещите се около мен дрехи, които дори ми пречеха да свиря… така че, преминах към по-удобни дрехи." Подметките на DMs му помогнали да подскача на сцената, а и му напомняли за работническата среда, в която бил израсъл.

Pete Townshend направил Dr Martens толкова популярни, че през 70-те години обувките вече били част от модерната по онова време поп култура. През 1975 г. Elton John пее в рок операта Tommy, обут в огромни DMs, високи почти метър и половина, като в тях са сложени кокили, които му позволяват да се движи на сцената. Тези ботуши сега са изложени в Northampton Museum, чиято колекция от обувки е най-голямата в света.

The Wick House - къщата в Richmond на Pete Townshend, китаристът на the Who, който прави Dr Martens популярни.

IMG_7003   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.