Чантата на кралицата

Кралицата по протокол е задължена да се явява с различни тоалети при всеки свой официален ангажимент. Обикновено тя избира ярки цветове. Това обаче не се отнася за избора й на чанти. Виждаме я да носи предимно черни чанти и почти винаги в една и съща форма.

Launer (Лаунър) е единствената фирма за производство на чанти във Великобритания, която има гаранция за качество, получена от кралица Елизабет II. Гаранцията (royal warrant) е дадена през 1968 г., когато кралицата купува своята първа чанта Launer. Оттогава тя обогатява колекцията си всяка година с 4 нови чанти. Кралицата вече притежава над 200 чанти. Тя е най-лоялният клиент на фирмата през последните 50 години.

Почитателки на чантите Launer също са Маргарет Тачър и актрисите Джуди Денч и Маги Смит.

Чантите не са никак евтини. Цените им започват от около 1 000 паунда и стигат до 5 000. Всички чанти се правят във Великобритания. Изработват се ръчно от най-висококачествена телешка, крокодилска или щраусова кожа.

Фирмата Launer е основана от Sam Launer – чешки емигрант, пристигнал в Англия преди 60 години.

Според запознати, в чантата си Кралицата има очила за четене, ментови бонбони и писалка. Кралицата няма паспорт, както и карта за градския транспорт или билети.

С чантата си тя умело дава сигнали на придружаващите я - ако я постави на масата, това значи, че след 5 минути иска да си тръгва. Ако я постави на земята, това означава, че не харесва разговора и се надява да бъде "отървана" от събеседника.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.