Червеното куфарче на британския финансов министър

Gladstone Budget box

 

Преди дни британският финансов министър - The Counsellor of the Exchequer- представи своя бюджет за следващата година в Парламента. 

Медиите показаха как той позира на Даунинг Стрийт с едно червено куфарче. Какво е това червено куфарче? Защо е червено? Защо изглежда износено?

Pазказваме на нашия сайт Българи в Лондон за червените куфарчета във Великобритания.

Във Великобритания от стари времена служителите носят своите документи в dispatch boxes. Така се наричат служебните куфарчета, с които се пренасят служебни документи. Куфарчетата не са на служителите, а на министерствата и имат различен цвят, в зависимост от това за какви документи са предназначени. 

Куфарите с конфиденциална информация са черни на цвят. Тези със секретна информация са червени, освен ако не са за дълги пътувания. Тогава, за да не бият на очи, червеният цвят не е за предпочитане. 

Дизайнът на куфарчетата е от 1860-те година. Произвеждат се оттогава от една и съща фирма - Barrow Hepburn & Gale - която ги прави по поръчка и на цена около 850 паунда. Всяко министерство си купува всяка година подобни куфарчета. 

С тегло между два и три килограма, от чам и кожа, всяко куфарче има закопчалка отдолу, за да не бъде носено отворено по невнимание. По - новите модели куфарчета издържат на бомби и имат метален обков, за да потъват, в случай че служителите трябва да унищожат документите по време на пътуване с кораб. 

По традиция министърът на финансите е този, който се снима с куфара си, за да се похвали, че е готов бюджета. Традицията за показване на червения куфар с бюджета е от 60-те години на 19 век, когато познатият на българите министър-председател Уилям Гладстон отнася бюджета на кралица Виктория в червен куфар. В миналото в куфарчето е била речта на министъра. Казват, че речите на Гладстон са траели часове. 

 

Доскоро използваха куфарчето на Гладстон - на снимката, върху което има монограм на кралица Виктория. Днес се използва нов куфар, в който има монограм на кралица Елизабет II.

Така че във Великобритания може да видите dispatch boxes. Особено в Лондон. Те не са само червени на цвят и не само на министъра на финансите. 

Снимка: HM Treasury under Creative Commons Licence   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.