Британските кралски корони

През 2023 г. във Великобритания ще имаме допълнителен почивен ден на 6 май за деня на коронацията на крал Чарлз III. Затова разказваме за причината за празника – короната на британския крал.

 

Започваме с въпроси. Лесният въпрос е: Къде сте виждали корони на български царе и кои царе? 

По-сложният е: Къде може да бъдат видени короните на последните български царе Фердинанд и Борис?

 

Британските монарси са коронясвани, по традиция, с короната на Едуард Изповедник (Edward the Confessor) в Уестминстърското абатство. Последният англо-саксонски крал на Англия Едуард Изповедник, който управлява преди 1000 години, е единственият британски монарх, който е обявен за светец от католическата църква, заради уменията му да лекува с ръцете си. 

 

Короната на свети Едуард е направена за коронацията на крал Чарлз II през 1661 г. по рисунки на оригиналната корона, която е бил претопена по време на Aнглийската гражданска война, в която парламентаристите, начело с Оливър Кромуел, обезглавяват крал Чарлз I през 1645 г.

 

 

Короната на свети Едуард има две арки и четири кръста. Състои се от масивна златна рамка, украсена с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка - рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини. Има кадифена шапка и лента от хермелин.

 

Короната тежи 2,23 килограма. Заради теглото й, кралица Виктория и синът й крал Едуард VII са отказали да я ползват за коронацията им. Кралица Елизабет II я носи на своята коронация. Това ще направи и нейният син Чарлз. В момента се правят промени на короната, за да пасне на главата на новия монарх.

 

Кулминацията на коронясването ще е момента, когато архиепископът на Кентърбъри, най-висшият духовник на Англиканската църква, ще постави кралската корона върху главата на новия крал. В този момент властта от стария монарх ще премине върху новия, а с това и правото да управлява Обединеното кралство.

 

Короната на свети Едуард е различна от Имперската държавна корона, която британските монарси носят по време на официални служби, като откриването на Парламента.

 

Имперската държавна корона е също впечатляваща – оформена е от златна рамка, с украса от 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и 269 перли. Тя има две арки (или четири полуарки) с пурпурна кадифена шапка. Тежи само 1 килограм.

 

Короната на свети Едуард и Имперската държавна корона могат да бъдат видени в Tower of London (официалното име е Кралския дворец и крепост на Негово величество), където се пазят короните на Обединеното кралство. Короните напускат Tower of London само по време на коронации и официални събития, които изискват носенето им от монарха.

 

Връщаме се на въпросите за короните на българските царе.

Къде сте виждали корони на български царе и на кои царе? 

Къде може да бъдат видени короните на последните български царе Фердинанд и Борис?

 

 

 

Отговорете във фейсбук страницата на нашия сайт https://www.facebook.com/bulgarianwalkers

 

Научете за крал Едуард Изповедник - първият светец покровител на Англия тук

 

Текст: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.