Десет факта за кралица Виктория

Queen_Victoria_by_Bassano

Десет факта за кралица Виктория:

На 28 юни 1838 г. Виктория е коронясана за монарх, след като баща й и дядо й умират, а тримата й чичовци не оставят наследници. Титулувана е кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия.

Кралица Виктория е родена в Кенсингтън палас през 1819 г. и е първият монарх, който използва Бъкингамския дворец за официална резиденция от 1837 г.

Тя е леля на българския княз Александър Батенберг. На 21 години се омъжва за първия си братовчед Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha.

Любовта между Виктория и принц Албърт е смятана за една от най-романтичните в света. По време на брака си те са неразделни. Кралицата подкрепя съпруга си, към когото като чужденец първоначално се отнасяли с недоверие в Лондон. Той пък е пръв нейн съветник по държавните въпроси, особено дипломацията. Двамата имат девет деца през 20-годишния си семеен живот. Неочакваната смърт на принц Албърт, в резултат на заболяване от тиф, не прекъсва любовта.

Кралица Виктория, която е начело на най-голямата световна сила, върху чиято огромна територия "the sun never set" (слънцето никога не залязва), жалее за своя съпруг и носи черни дрехи до края на живота си, в продължение на 40 години.

Времето на кралица Виктория е свързано с разцвет на Индустриалната революция, която заменя ръчния труд с масовото използване на машини. Кралицата оцелява в няколко атентата срещу нея.

Кралица Виктория е първият монарх, получил титлата императрица на Индия на 1 май 1876 г.

Кралица Виктория управлява в продължение на 63 години и 216 дни. През 2015 година сегашната кралица Елизабет II надмина по продължителност на управлението своята пра-прабаба.

AlbertMemorial

The Albert Memorial в Hyde Park и The Royal Albert Hall са създадени от кралицата в памет на нейния съпруг - принц Албърт.

Albert Hall Sm
Снимка на протестиращите българи пред The Royal Albert Hall: Павел Гоневски

 

https://youtu.be/QGsA1QlWYTU



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.