Десет факта за кралица Виктория

Queen_Victoria_by_Bassano

Десет факта за кралица Виктория:

На 28 юни 1838 г. Виктория е коронясана за монарх, след като баща й и дядо й умират, а тримата й чичовци не оставят наследници. Титулувана е кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия.

Кралица Виктория е родена в Кенсингтън палас през 1819 г. и е първият монарх, който използва Бъкингамския дворец за официална резиденция от 1837 г.

Тя е леля на българския княз Александър Батенберг. На 21 години се омъжва за първия си братовчед Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha.

Любовта между Виктория и принц Албърт е смятана за една от най-романтичните в света. По време на брака си те са неразделни. Кралицата подкрепя съпруга си, към когото като чужденец първоначално се отнасяли с недоверие в Лондон. Той пък е пръв нейн съветник по държавните въпроси, особено дипломацията. Двамата имат девет деца през 20-годишния си семеен живот. Неочакваната смърт на принц Албърт, в резултат на заболяване от тиф, не прекъсва любовта.

Кралица Виктория, която е начело на най-голямата световна сила, върху чиято огромна територия "the sun never set" (слънцето никога не залязва), жалее за своя съпруг и носи черни дрехи до края на живота си, в продължение на 40 години.

Времето на кралица Виктория е свързано с разцвет на Индустриалната революция, която заменя ръчния труд с масовото използване на машини. Кралицата оцелява в няколко атентата срещу нея.

Кралица Виктория е първият монарх, получил титлата императрица на Индия на 1 май 1876 г.

Кралица Виктория управлява в продължение на 63 години и 216 дни. През 2015 година сегашната кралица Елизабет II надмина по продължителност на управлението своята пра-прабаба.

AlbertMemorial

The Albert Memorial в Hyde Park и The Royal Albert Hall са създадени от кралицата в памет на нейния съпруг - принц Албърт.

Albert Hall Sm
Снимка на протестиращите българи пред The Royal Albert Hall: Павел Гоневски

 

https://youtu.be/QGsA1QlWYTU   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.