Добрият крал Джордж III, който губи американските колонии

Крал Джордж III е третият крал от династията Хановер на английския престол. Кралете от тази династия са германци, но за разлика от своите предшественици - кралете Джордж I и Джордж II, самият Джордж III e роден и отраснал в Англия, затова говорел английски без акцент.

На 22 години Джордж наследява на трона своя дядо, крал Джордж II, тъй като баща му умира твърде рано.

Много интересни неща се случват в живота на Джордж III.

Като дете Джордж не проявявал интелектуални заложби, но като монарх, впоследствие развил такива и дори станал един от най-образованите за времето си монарси, с огромна библиотека, която пък поставила началото на библиотеката в Британския музей, по-късно прераснала в Британската библиотека.

Джордж III усърдно участвал в управлението на страна. Той назначава двама министър-председатели, които оставят трайни следи в тази епоха. Единият е лорд Норд, при чието управление тринадесетте британски колонии в Северна Америка стават независими през 1776 г.

Другият важен министър-председател е Уилям Пит Младши (William Pitt the Younger), при когото монархията във Франция е премахната през 1792 г. Макар няколко години преди това да загубва американските си колонии, Обединеното кралство при управлението на Пит, успява да запази монархията, както и да се противопостави на Наполеон, побеждавайки през 1805 г. неговата армия в битката при Трафалгар, начело с Адмирал Нелсън.

Джордж бил висок, обичал спорта и спазвал диета. Той се погрижил да остави наследници на трона и станал баща на 15 деца, всичките родени от кралица Шарлот.

Може да се каже, че всичко в живота на крал Джордж III се развивало добре до лятото на 1788 г., когато неочаквано започнал да говори, без да спира. После го видели да говори на един дъб, вземайки го за краля на Прусия. Кралят полудял.

Джордж III бил лекуван в Двореца Кю (Kew Palace). Той се възстановил, но след 1810 г. отново изпаднал в психично разтройство. Междувременно ослепял. Последните десет години от живота си прекарал в двореца Уиндзор, без да излиза.

През целия си живот Джордж бил набожен и уважаван като справедлив и добър монарх.

 

В неделя, 7 януари, ще посетим Националната портретна галерия на Трафалгар скуеър.  Заповядайте. Подробностите са в поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.