Едуард Изповедник - първият светец покровител на Англия

Едуард Изповедник (Edward the Confessor) е англосаксонски крал, който започнал и завършил строителството на Уестминстърския дворец (сега в него заседава Парламентът) и Уестминстърското абатство (в което продължават да короноват, женят и погребват английските крале и кралици).

Едуард Изповедник е роден около 1000 година и умира през 1066 г. На престола се възкачва четиридесетгодишен.

Едуард бил много религиозен и богобоязлив човек. Казват, че можел да лекува хората като ги докосва. След смъртта му на гроба му продължавали да се стичат хора, които търсят изцеление. Едуард лекувал първоначално недъгави, а след това и слепи.

Поради религиозността си и фактът, че тялото му не се разложило след смъртта му, бил обявен за светец на Католическата църква само 100 години след смъртта му. По тази причина е наречен Едуард Изповедник. Канонизирането на Едуард е изключение от общото правило за светци да бъдат обявявани хора, които са загубили живота си за вярата. За разлика от другите светци, Едуард живеел добре, обичал лова и умрял като крал.

Едуард не оставил наследници, той като много религиозен човек бил дал клетва за сексуално въздържание (celibacy), което наложило да бъде избран негов наследник на престола.

След смъртта на Едуард идват норманите, начело с Уилям Завоевателя. Той всъщност познава добре норманите, защото прекарва 25 години при тях, тъй като по негово време през 1033 г. датчаните завладяват Англия и той е в изгнание в Нормандия.

Любопитен факт е, че гробът на Едуард в Уестминстърското абатство е почитан, както от католици, така и от протестанти. Свещеници от двете църкви до днес извършват служби на гроба на Едуард Изповедник.

Първоначално Едуард бил светецът покровител на Англия, но той бил прекалено скучен за народа. Затова след 14 век Свети Георги (St George), който имал CV на войн герой, заменил Едуард като светец патрон на Англия. Едуард обаче продължава да се счита за светец покровител на английските монарси.

Прочетете още:

http://bulgariansinlondon.com/portfolio/koga-anglia-stava-evropa/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.