За британските принцове и принцеси

 

Няколко любопитни факта за принцовете и принцесите на Британската монархия:

В миналото принцовете и принцесите са били известни със своите първи имена, не са имали фамилни имена. Крал Джордж V, дядото на кралица Елизабет II, е първият, който прибавя Уиндзор като фамилно име на семейството си.

Кралица Елизабет пък решава децата й да приемат фамилията Маунтбатън – Уиндзор, прибавяйки фамилното име на съпруга си – принц Филип. Малките принцове Джордж и Луи, както и принцеса Шарлът носят фамилията Маунтбатън – Уиндзор.

До принц Чарлз принцовете и принцесите не са посещавали училище, като са били обучавани вкъщи от частни учители.

Съгласно закона всеки принц и принцеса следва да получи позволение от монарха за сключване на брак, разрешението трябва да бъде получено преди да бъде направено самото предложение за годеж.

Раждането на престолонаследник, независимо от реда на наследяване, се отбелязва с топовни залпове. За последен път залпове в района на Грийн парк имаше през пролетта на 2018 г., при раждането на принц Луи.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.