Камила е наследница на строител

“Възможно е след време децата на някой днешен български строител в Лондон да се оженят за британски престолонаследник”, така си мисля, докато подготвям историята, която ще разкажа сега.   

Историята е за семейството на Томас Кубит (Thomas Cubitt (1788-1855)). Снимах неговият паметник - на горната снимка, докато се разхождах в лондонския квартал Пимлико.

Бащата на Томас е бил дърводелец. Заради немотия в Англия Томас отива на работа в Индия. 

Със спечелените пари от Индия младият Томас открива строителна компания в Англия. Прави нововъведение – в компанията работят строители с различни умения. Благодарение на това Кубит може да строи цели квартали. 

В Лондон Кубит е построил в земи на херцога на Уестминстър богаташкия квартал Белгравия и част от Пимлико - на снимката по-долу са сгради, построени от компанията на Кубит.  

Принц Алберт, съпругът на кралица Виктория, се впечатлявал от бизнес уменията на строителя Томас Кубит и му поверил строителството на двореца Осбърн Хаус (Osborne House) на остров Уайт (Isle of Whight)

Въпреки уважението, принц Алберт никога нямаше да повярва, че е възможно негов пра-правнук, бъдещ крал, да се ожени за пра-пра- правнучка на строител. Пра-пра- правнукът на принц Алберт е принц Чарлз, а пра-правнучката на строителя Томас Кубит е Камила Паркър Боулс. 

Историята показва как светът се променя. Затова си мисля, че е възможно един ден да имаме българин в британското кралско семейство. (Не е задължително да е от семейство на строители!) 

Преди края на тази история е добре да кажа още един любопитен факт: макар и неаристократка Камила има стари семейни връзки с кралското семейство, тъй като пра- прабаба й Алис Кепел (Alice Keppel (1869-1947)) е била любовница на крал Едуард VII. Снимката е на картина на Алис Кепел. 

Автор: Бойко Боев

Снимка на паметника на Томас Кубит: Бойко Боев

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.