Кой е крал Хенри VIII?

hans_holbein_the_younger_-_portrait_of_henry_viii

Крал Хенри VIII (1491 – 1547) e син на Елизабет Йоркска и Хенри VII, създателят на династията на Тюдорите.

Родителите му обединяват с женитбата си двете фамилиите Йорк и Ланкастър, враждували помежду си 30 години по време на т.нар. Война на розите. С техния брак започва период на разцвет за Англия.

Тъй като Хенри VIII е вторият син на Хенри VII, по-големият му брат Артър трябвало да заеме трона. Артър бил женен за испанската принцеса Катерина де Арагон. Обаче престолонаследникът умира преждевременно. Хенри е принуден от баща си да се ожени за овдовялата съпруга на по-големия си  брат. След повече от 20 години брак с Хенри VIII Катерина де Арагон успява да му роди шест деца, но оцелява само едно момиче - Мери.

Хенри VIII се тревожи за продължението на рода си, защото новата династия на Тюдорите не е укрепнала и претенциите на враговете му към трона не спират.

В търсене на решение на проблема с отсъстващия наследник Хенри VIII се жени за Ан Болейн – дъщеря на негов изтъкнат дипломат. За да се ожени за нея Хенри VIII трябвало първо да се разведе с Катерина. Затова се нуждаел от съгласието на папата, защото Англия била католическа страна по онова време.

Чичото на Катерина, испанският крал, използвал влиянието си като най-могъщ европейски монарх, за да не даде папата разрешение за развод на Хенри VIII. Папата зависел от парите, които Испания плаща за издръжката на Католическата църква и в тази сложна ситуация Хенри VIII се решил да направи нещо неочаквано рисковано. Той изоставил католицизма и приел за държавна религия новопоявилото се протестантство. (Не ви ли прилича това на днешния Брекзит? Англия е по-важна от общата религия в миналото и от Обединена Европа днес!)

Протестанството се противопоставя на папата и Католическата църква, което обслужвало интересите на Хенри VIII в онзи момент. Той приел протестанството и се превърнал освен в държавен глава на Англия и в духовен водач на английския народ. Съвместяването на светската и духовната власт не се харесало на много от неговите приближени. Несъгласните заплатили с живота си.

Хенри VIII умира на 55 години. До края на живота си се жени шест пъти, като две от съпругите му са обезглавени по негова заповед, защото не успяват да му родят син.

След неговата смърт за кратко е наследен от единствения си син Едуард - крал Едуард VI, който починал шест години по-късно. Благодарение на това, че Хенри VIII бил променил преди смъртта си законите, за да даде възможност и на дъщерите си да наследят трона, в случай на смърт на сина му, след Едуард VI на трона се възкачва по-голямата му сестра Мери, а след нейната скорошна смърт - другата му сестра Елизабет I, която управлявала Англия цели 45 години.

С Елизабет I приключва династията Тюдор, защото тя не пожелала да се омъжи и не осигурила наследник, който да продължи фамилията.

Henry VIII

На входа на болницата St. Bart’s се намира единствената запазена статуя на крал Хенри VIII в Лондон. Сейнт Бартс е най-старата съществуваща болница в Европа, открита е още през 12 век. Посветена е на St. Bartholomew (Свети Вартоломей - един от дванадесетте апостоли, избрани от Иисус Христос).* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.