Коя е кралица Елизабет II

7205375640_47b9388d73_b

Elizabeth Alexandra Mary е родена на 21 април 1926 г. на 17 Bruton Street в Лондон, в частен дом, собственост на братовчедка на семейството.

Кралицата има два рождени дни – на 21 април и през юни, когато се предполага, че времето ще бъде подходящо за парада на Horse Guards в Лондон, наречен Trooping the Colour. 

През 2016 г. кралицата отпразнува своята 90-годишнина.

Коронясана е за кралица на Обединеното Кралство на 2 юни 1953 г. под името Elizabeth II. Кръстена е на майка си и на Елизабет I, която била Queen of England and Ireland от 1558 г. до 1603 г.

Крал Джордж VI, бащата на кралицата, умира на 6 февруари 1952 г. Преди да стане крал през 1936 г. се казвал Albert, Duke of York, бил срамежлив и заеквал. (За него е филмът The King’s Speech (Речта на краля)). През 1923 г. Albert се оженил за Lady Elizabeth Bowes-Lyon. По време на Първата световна война фамилното име Saxe-Coburg and Gotha на кралското семейство е изоставено и е заменено с Windsor, за да се избегнат антигермански настроения сред населението. Бащата на Елизабет II става крал след като по-големият му брат Едуард VIII се жени за разведената американка Уолис Симпсън и се отказва от престола.

Кралица Елизабет II е:

кралица и държавен глава на Обединеното кралство (Великобритания и Северна Ирландия) и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Глава на Британската общност от 54 държави (Commonwealth of Nations). Духовен предводител на Англиканската църква. Главнокомандващ Британските въоръжени сили. 40-ят владетел на британския престол след William the Conqueror (1066). Най-пътуващият монарх в историята (посетила е 116 държави). Пътува без паспорт, тъй като британските паспорти се издават от нейно име и ако трябва да има паспорт, той ще е издаден от самата нея. Най-дълго управлявалият владетел след кралица Виктория, която е била кралица в продължение на 63 години и 216 дни. Почитателка на животните - има собствени гълъби, кучета и състезателни коне. Любимите й спортове са конна езда, конни състезания и надбягвания с коне. Всяка година открива новата парламентарната сесия като чете Queen`s Speech в The House of Lords. Речта има за цел да запознае лордовете с програмата на Нейните министри. Приема акредитивните писма на всеки нов посланик на чужда страна, който встъпва в длъжност. Има правомощията да дава звание Рицар или Дама за особени заслуги към Короната. Първият британски монарх, който празнува Диамантен юбилей от своята женитба. Единствената личност във Великобритания, която има право да шофира без шофьорска книжка. (Като доброволка през Втората световна война Елизабет e карала камион.)

Филип, съпругът на Елизабет II, e принц на Гърция и Дания. Той е роден с германското фамилно име Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, но подобно на кралското семейство, сменил името си по време на войната и приел името на майка си – Mountbatten. Майката на Елизабет II и премиерът Уинстън Чърчил не й позволили да приеме фамилното име на съпруга си и тя останала Windsor след сватбата с принц Филип през 1947 г. Преди сватбата принцът изоставил православието и приел англиканската религия.

Обръщението към Кралицата е Your Majesty, а след това в разговора може да преминете на: Ma'am.

Кралицата живее и работи в Бъкингамския дворец. На източната фасада на двореца се намира балкона, на който се появява кралското семейство. Монархът има къщи в провинцията - Sandringham в Norfolk; Holyroodhouse в Edinburgh; Balmoral Castle в Aberdeenshire, Шотландия - където кралицата предпочита да прекарва лятото. Дворецът Уиндзор в Berkshire е любимият й дворец. Той е най-старият и голям дворец, ползван за жилище от кралицата и е построен през 1070 г. от William the Conqueror (Уилям Завоевателя).

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.