Кралица Ан

В периода, когато творят писателите Даниел Дефо и Джонатан Суифт и ученът Исак Нютон, на британският престол стои жена. Статуя на въпросната кралица се намира пред входа на катедралата “Свети Павел” в Лондон. Ако сте били в катедралата, сте минали покрай статуята. Какво знаете за кралицата на статуята?

Родената в лондонския дворец Сейт Джеймсис кралица Ан (Queen Anne) управлява Великобритания от 1702 г. до 1714 г. Тя е дъщеря на крал Джеймс II. На престола се възкачва след смъртта на своята сестра кралица Мери, която управлява заедно със съпруга си, крал Уилям III.

Кралица Ан е последният монарх от династията на Сюардите, която заменя Тюдорите през 1603 г. и е последвана от династията Хановер след смъртта на кралицата Ан, когато на престола се възкачва първият британски крал, роден в чужбина –  Джордж I от Хановер, днешна Германия.

Кралица Ан не е очаквала да стане кралица, защото е по-малката дъщяря на крал Джеймс II. Затова тя била малко образована. След смъртта на баща й, по-голямата й сестра Мери и холандският й съпруг Уилям управляват заедно Англия. Това е единственият период, която страната има не един, а двама човека на престола.

Тъй като Мери и Уилям нямат деца, след тяхната смърт на престола се възкачва Ан. Тя има щастлив брак с датски принц, но е нещастна като майка. Ан е била бременна 17 пъти, но има много спонтанни аборти и всичките й деца умират малки. Ан е била често болна, страдала е от подагра и е била с наднормено тегло. 

По време на управлението на Ан най-важният въпрос е бил запазването на протестанството, тъй като католиците са били със силни позиции в Англия. Ан е предана протестанка. През 1707 г. Шотландия и Англия сключват съюз и оттогава до днес са една държава.  Англичаните в съюз с другите протестанти в Европа спечелват няколко войни срещу Франция.  В Лондон през 1712 г. е завършена реконструкцията на катедралата “Свети Павел”, която е пострадала по време на Големия пожар през 1666 г.  

Пред входа на възстановената катедрала “Свети Павел” слагат статуя на кралица Ан. Тази статуя е на същото място до днес. Следващия път, когато сте пред катедралата "Свети Павел" обърнете внимание на статуята на кралица Ан. В нейните нозе са четири фигури, изобразяващи Англия, Ирландия, Франция и Северна Америка.

Казват, че ковчегът на кралица Ан бил почти квадратен, защото кралицата била много дебела. Тя е погребана в Уестминстърското абатство.

Снимка: Christoph Braun under Creative Commons Licence.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.