Кралица Ан

В периода, когато творят писателите Даниел Дефо и Джонатан Суифт и ученът Исак Нютон, на британският престол стои жена. Статуя на въпросната кралица се намира пред входа на катедралата “Свети Павел” в Лондон. Ако сте били в катедралата, сте минали покрай статуята. Какво знаете за кралицата на статуята?

Родената в лондонския дворец Сейт Джеймсис кралица Ан (Queen Anne) управлява Великобритания от 1702 г. до 1714 г. Тя е дъщеря на крал Джеймс II. На престола се възкачва след смъртта на своята сестра кралица Мери, която управлява заедно със съпруга си, крал Уилям III.

Кралица Ан е последният монарх от династията на Сюардите, която заменя Тюдорите през 1603 г. и е последвана от династията Хановер след смъртта на кралицата Ан, когато на престола се възкачва първият британски крал, роден в чужбина –  Джордж I от Хановер, днешна Германия.

Кралица Ан не е очаквала да стане кралица, защото е по-малката дъщяря на крал Джеймс II. Затова тя била малко образована. След смъртта на баща й, по-голямата й сестра Мери и холандският й съпруг Уилям управляват заедно Англия. Това е единственият период, която страната има не един, а двама човека на престола.

Тъй като Мери и Уилям нямат деца, след тяхната смърт на престола се възкачва Ан. Тя има щастлив брак с датски принц, но е нещастна като майка. Ан е била бременна 17 пъти, но има много спонтанни аборти и всичките й деца умират малки. Ан е била често болна, страдала е от подагра и е била с наднормено тегло. 

По време на управлението на Ан най-важният въпрос е бил запазването на протестанството, тъй като католиците са били със силни позиции в Англия. Ан е предана протестанка. През 1707 г. Шотландия и Англия сключват съюз и оттогава до днес са една държава.  Англичаните в съюз с другите протестанти в Европа спечелват няколко войни срещу Франция.  В Лондон през 1712 г. е завършена реконструкцията на катедралата “Свети Павел”, която е пострадала по време на Големия пожар през 1666 г.  

Пред входа на възстановената катедрала “Свети Павел” слагат статуя на кралица Ан. Тази статуя е на същото място до днес. Следващия път, когато сте пред катедралата "Свети Павел" обърнете внимание на статуята на кралица Ан. В нейните нозе са четири фигури, изобразяващи Англия, Ирландия, Франция и Северна Америка.

Казват, че ковчегът на кралица Ан бил почти квадратен, защото кралицата била много дебела. Тя е погребана в Уестминстърското абатство.

Снимка: Christoph Braun under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.