Кралица Елизабет II управлява Великобритания от 67 години

7205375640_47b9388d73_b

Днес във Великобритания се отбелязва годишнина от обявяването на Елизабет за кралица, след смъртта на баща й крал Джордж VI. Тя вече е отпразнувала Сребърен, Златен и Диамантен и Сапфирен юбилей. От 2015 г. е най-дълго управлявалият монарх в британската история, когато изпревари прапрабаба си кралица Виктория.

Коронясана е за кралица на Обединеното Кралство на 2 юни 1953 г. под името Елизабет II. Кръстена е на майка си и на Елизабет.

Крал Джордж VI, бащата на кралица Елизабет, умира на 6 февруари 1952 г. Преди да стане крал през 1936 г., се казвал Albert, Duke of York, бил срамежлив и заеквал (За него е филмът The King’s Speech (Речта на краля)). През 1923 г. Albert се оженил за Lady Elizabeth Bowes-Lyon. По време на Първата световна война фамилното име Saxe-Coburg and Gotha на кралското семейство е изоставено и е сменено с Windsor, за да се избегнат антигермански настроения сред населението. Бащата на Елизабет II става крал след като по-големият му брат Едуард VIII се жени за разведената американка Уолис Симпсън и се отказва от престола.

Кралица Елизабет II е:

Elizabeth Alexandra Mary, родена на 21 април 1926 г. на 17 Bruton Street в Лондон, в частен дом, собственост на братовчедка на семейството. има два рождени дни – на 21 април и през юни, когато се предполага, че времето ще бъде подходящо за парада на Horse Guards в Лондон, наречен Trooping the Colour. през 2016 г. навърши 90 години, по случая имаше тридневни тържества в градините на  Windsor Castle. кралица и държавен глава на Обединеното кралство (Великобритания и Северна Ирландия) и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). глава на Британската общност от 54 държави (Commonwealth of Nations). духовен предводител на Англиканската църква. главнокомандващ Британските въоръжени сили. 40-ят владетел на британския престол след William the Conqueror (1066). най-пътуващият монарх в историята (посетила е 116 държави). При това, пътува без паспорт, тъй като британските паспорти се издават от нейно име и ако трябва да има паспорт, той ще е издаден от самата нея. почитателка на животните - има собствени гълъби, кучета и състезателни коне. Любимите й спортове са конна езда, конни състезания и надбягвания с коне. всяка година открива новата парламентарната сесия като чете Queen`s Speech в The House of Lords. Речта има за цел да запознае лордовете с програмата на Нейните министри. приема акредитивните писма на всеки нов посланик на чужда страна, който встъпва в длъжност. има правомощията да дава звание Рицар или Дама за особени заслуги към Короната. първият британски монарх, който празнува Диамантен юбилей от своята женитба. единствената личност във Великобритания, която има право да шофира без шофьорска книжка. (Като доброволка през Втората световна война Elizabeth e карала камион.)

Philip, съпругът на Elizabeth II, e принц на Гърция и Дания. Той се е родил с германското фамилно име Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, но подобно на кралското семейство, сменил името си по време на войната и приел името на майка си – Mountbatten. Майката на Elizabeth II и премиерът Winston Churchill не позволили на Elizabeth да приеме фамилното име на съпруга си и тя останала Windsor след сватбата с Prince Philip през 1947 г. Преди сватбата принцът изоставил православието и приел англиканската религия.

Обръщението към Кралицата е Your Majesty, а след това в разговора може да преминете на: Ma'am.

The Queen живее и работи в The Buckingham Palace. На източната фасада на двореца се намира балкона, на който се появява кралското семейство. The Queen има къщи в провинцията - Sandringham в Norfolk; Holyroodhouse в Edinburgh; Balmoral Castle в Aberdeenshire, Шотландия - където Кралицата предпочита да прекарва лятото. Windsor Castle
 в Berkshire е любимият й дворец. Той е най-старият и голям дворец, ползван за жилище от Кралицата и е построен през 1070 г. от William the Conqueror (Уилям Завоевателя).* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.