Крал Чарлз I - обезглавеният крал

Крал Чарлз I е единственият английски крал, който е екзекутиран. След обезглавяването на краля през 1649 г. в продължение на 11 години Англия се управлява от Парламента като република.

Крал Чарлз I e последният абсолютен монарх. Той е син на Джеймс I, основателят на династията на Стюардите, който сменя на трона кралица Елизабет I.

Младият Чарлз заеквал и често боледувал. Обаче му се отдавали чуждите езици и бил много културен. Чарлз събира голяма колекция от картини на Тициан, Холбайн и Дюрер, и други европейски художници и прави поръчки за картини на Ван Дайк и Рубенс, които по негова покана се преместват да работят в Англия.

Charles I of England.jpg
Портрет на крал Чарлз I, нарисуван от Ван Дайк.

Обаче съдбата определила Чарлз да не се занимава с култура, а да управлява. След като по-големият брат на Чарлз умира, той станал престолонаследник и след смъртта на баща си крал Джеймс I трябвало да поеме държавните дела.

Като крал Чарлз очаквал Парламента да му се подчинява, но членовете на последния отказвали да им се месят в работата и не отпускали необходимите на Чарлз пари от бюджета. Затова Чарлз разпуснал Парламента и в продължание на 11 години управлявал без Парламент.

Тъй като през тези години кралят, а не Парламентът, определял данъците, той станал много непопулярен сред народа. Възстановяването на Парламента било средство за решаване на кризата в управлението.

Въпреки че отново разделил властта с Парламента, кралят не променил отношението си към депутатите и се конфронтирал с тях. Това довело до гражданската война в Англия, в която войските на Чарлз се сражавали срещу войските на парламентаристите, начело с Оливър Кромуел.

След няколко загубени битки Чарлз I бил предаден от своите войници, много от които били шотландци. Специален съд в Лондон осъдил краля на смърт. Кралят можел да се спаси от смърт, ако приемел да управлява с Парламента, но той отказал да изостави желанието си за абсолютна власт. Затова на 20 януари 1649 г. кралят бил обезглавен.

Илюстрация на книга от 17 век показваща обезглавяването на крал Чарлз I.

Този ден бил много студен и кралят поискал топли дрехи, за да не си помислят хората, че трепери от страх на път към мястото на екзекуцията. Умрял горд и непреклонен.

Макар неговият син, също Чарлз, да успява да възстанови монархия през 1660 г., той и следващите монарси имат по-малко власт в сравнение с Чарлз I. От Гражданската война до днес Парламентът управлява страната, макар тя да продължава да е монархия.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.