Обаятелната кралица, на която англичаните дължат чая

Популярността на чая в Англия се дължи на жената от картината. И преди нея е имало чай, но въпросната жена, която всеки ден пиела чай, била толкова очарователна, че подражавайки й, англичаните започнали всекидневно да пият чай.

 

Това е Катерина Браганца – португалска принцеса, която станала съпруга на крал Чарлз II през 1662 г.

 

Малко за епохата: Чарлз II e синът на обезглавения Чарлз I по време на гражданската война, водена от Оливър Кромуел. За да се спаси, синът на краля избягал във Франция, но няколко години по-късно се връща и успява да възстанови монархията.

 

Малко след като Чарлз II се възкачил на престола започнала Голямата чума (1665 г.), последвана от Големия пожар (1666 г.) на Лондон – за тези времена всички лондончани знаят много добре.

 

Португалката Катерина Браганца като съпруга на крал Чарлз II става кралица на Англия, Шотландия и Ирландия. Тя донася голяма зестра от родната си Португалия, която по това време владее световните морета. От средата на 16 век португалците имат колонии дори в Китай (Макао).

 

Именно португалците донасят в Европа не просто листа чай (на снимката), а традицията на китайците за пиене на чай. Представете си не листа от чай, а чаши и чинийки за чай от порцелан, малки лъжички, захар и хора, които не се наливат с питието, а го консумират бавно, за да му се насладят.

 

Съществува теория, че английската дума tea - чай, идва от съкращението T.E.A. (Transporte de Ervas Aromaticas), което англичаните виждали на чувалите от Португалия, които пристигали за новата кралица (Този надпис на португалски означава, че в чувалите има ароматни билки).

 

Обаче етимолозите – изследователите на произхода на думите – са на мнение, че думата tea идва от означение на китайска логорама (йероглиф).

 

Омаяните от новата кралица аристократи започнали като нея да пият чай всеки ден. Чаят бил много скъпо удоволствие и затова само те можели да си го позволят първоначално.

Ето ви и няколко други любопитни факти, свързани с кралица Катерина Браганца:

 

Лондончани виждат опера за първи път, благодарение на Катерина.

 

Също, нюйоркският район Queens е кръстен на нея, тъй като при наименуването му през 1683 г., тя е кралицата на Англия, която владее колонии в Северна Америка (включително Ню Йорк).

 

Накрая, част от зестрата й са португалските колонии Бомбай/Мумбай в днешна Индия, след получаването на които, англичаните установяват своето търговско влияние в Индия чрез Източно-индийската компания  (East Indian Company).* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.