Принцеса Ан - Princess Royal

Този текст е за британската принцеса Ан  – единствената дъщеря на кралица Елизабет - която носи титлата Princess Royal.

Реших да напиша за нея след като я гледах във филма The Crown по Netflix (ролята се изпълнява от актрисата Erin Doherty). Бях впечатлен от откритостта и смелостта на принцесата. Такава е и в действителност, както ще разберете сега.

Ан е родена през 1950 г., 18 месеца преди майка й да бъде коронясана. Пълното име на принцесата е Anne Elizabeth Alice Louise.

Както видяхме в The Crown, младата принцеса е имала флирт на времето с Андрю Паркър Боулс, докато той има връзка с Камила. После той и Камила се женят, а по-късно се развеждат. Сега Камила е съпругата на принц Чарлз.

Сватбата на принцеса Ан е била в Уестминстърското абатство през 1973 г. и е била гледана от 500 милиона зрители по света. Била е приказна сватба. Ан има две деца.

В миналото принцеса Ан се занимава професионално с конен спорт. Тя е печелила златни и сребърни медали от европейски първенства, а през 1976 г. Анна участва в конните състезания в Олимпийските игри в Монреал.

През 1974 г. принцеса Ан става жертва на отвличане, което се проваля, заради хладнокръвието й. Докато колата с нея и съпруга й се движи по The Mall – червения път към Бъкингамския дворец – младеж ги прегражда и насочва два пистолета. Той настоява принцесата да слезе от колата. Тя хладнокръвно, отговаря, че няма да слезе за нищо на света. Това обърква нападателя и опитът му е осуетен.

През 1992 г. принцеса Ан се развежда и същата година се омъжва за Тимоти Лорънс, който по това време е equerry (личен секретар) на кралицата. Дъщеря й, Зара, е шаферка.

Принцеса Ан има полицейско досие, защото е била глобявана с 400 паунда за превишена скорост и с 500 паунда за това, че кучето й се хвърля срещу две деца в Уиндзорския парк (т.е. собствениците на кучета носят отговорност вместо тях).

Принцеса Ан е много ангажирана с обществени дела. През 2017 г. тя е взела участие в 455 публични събитие в 85 страни!!!

Автор: Бойко Боев

Снимка: Chatham House under Creative Commons Licence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.