Принцеса Маргарет - сестрата на кралицата

princess_margaret_1965

Принцеса Маргарет е по-малката дъщеря на крал Джордж VI (той има само две дъщери) и сестра на кралица Елизабет II.

Като малка Маргарет е била по-симпатична, отколкото по-голямата й сестра. И както става в приказките с красивите принцеси, съдбата й е по-драматична.

Двете принцеси се озовават в Бъкингамския дворец неочаквано, след като техният чичо крал Едуард VIII абдикира и на престола се възкачва баща им Джордж VI (пълното му име е Алберт Фредерик Артур Джордж Уиндзор – но решава като крал да бъде известен с името Джордж).

Подобно на сестра си, Маргарет няма формално образование. Двете принцеси са възпитавани и обучавани в Бъкингамския дворец. Въпреки това, след навършване на 18 години Маргарет започва да участва в обществения живот, заемайки роля на патрон на много благотворителни организации.

Маргарет е по-екстровертната принцеса, обича партитата и да е център на вниманието. През тъжните години по време и след войната медиите с удоволствие разказват за по-малката принцеса. Тя се превръща в любимка на народа – принцеса Даяна на своето време.

Маргарет се влюбва в Питър Таусент, адютант (equerry) на баща й. Питър е много по-възрастен от нея и при това все още женен, с две деца. След като Питър получава развод двамата планират да се оженят.

Обаче в това време умира крал Джордж VI. На престола се възкачва Елизабет. Тя е посъветвана от Англиканската църква да не разрешава на сестра си да сключи брак с разведен мъж, чиято бивша съпруга е жива. Уговорката е Маргарет да изчака две години до навършване на 25 години, когато може да се омъжи, без да иска официално разрешение от семейството си. Питър Таусент е изпратен на работа в Брюксел.

Двамата изчакват да минат 2-те години и когато цяла Великобритания се подготвя за сватба, тя отново не се случва. Отново църквата и правителството, начело с Чърчил, са против. За да спази моралните изисквания, Елизабет казва на сестра си, че може да се ожени, но ще трябва да се откаже от титлите си и да напусне двореца. Маргарет оставя Питър Таусент.

Няколко години след това тя се омъжва. Става майка на две деца. Медиите следят социалния й живот, в който участват обикновени хора – а не аристократи - като певци, актьори и писатели.

princess_margaretha_1958

Следват връзки с няколко мъже. В медиите е пълно с истории.

Принцесата пуши и пие през целия си живот. Малко след навършване на 60-та й годишнина започват здравословните проблеми. Тя умира на 72 години.

Британците си спомнят за отказа от връзката й с Питър Таусент и жалеят за личната й жертва в името на кралското семейство. В съобщението си до народа при раздялата си с Питър, 25-годишната Маргарет казва:

“Искам да знаете, че реших да не сключа брак с Питър Таусент. Известена съм, че ако изоставя моите права като член на кралското семейство, бих могла да сключа граждански брак. Но имайки предвид позицията на Църквата, че християнският брак е нерушим и съзнавайки своите задължения пред Британската общност, аз реших да поставя тези съображения пред личните си планове. Това решение взех самостоятелно и бях подкрепена безпрекословно от капитан Таусент. Горещо благодаря на всички, които се молиха за моето щастие.” Съобщението е подписано само с името Маргарет.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.