Принцеса Маргарет - сестрата на кралицата

princess_margaret_1965

Принцеса Маргарет е по-малката дъщеря на крал Джордж VI (той има само две дъщери) и сестра на кралица Елизабет II.

Като малка Маргарет е била по-симпатична, отколкото по-голямата й сестра. И както става в приказките с красивите принцеси, съдбата й е по-драматична.

Двете принцеси се озовават в Бъкингамския дворец неочаквано, след като техният чичо крал Едуард VIII абдикира и на престола се възкачва баща им Джордж VI (пълното му име е Алберт Фредерик Артур Джордж Уиндзор – но решава като крал да бъде известен с името Джордж).

Подобно на сестра си, Маргарет няма формално образование. Двете принцеси са възпитавани и обучавани в Бъкингамския дворец. Въпреки това, след навършване на 18 години Маргарет започва да участва в обществения живот, заемайки роля на патрон на много благотворителни организации.

Маргарет е по-екстровертната принцеса, обича партитата и да е център на вниманието. През тъжните години по време и след войната медиите с удоволствие разказват за по-малката принцеса. Тя се превръща в любимка на народа – принцеса Даяна на своето време.

Маргарет се влюбва в Питър Таусент, адютант (equerry) на баща й. Питър е много по-възрастен от нея и при това все още женен, с две деца. След като Питър получава развод двамата планират да се оженят.

Обаче в това време умира крал Джордж VI. На престола се възкачва Елизабет. Тя е посъветвана от Англиканската църква да не разрешава на сестра си да сключи брак с разведен мъж, чиято бивша съпруга е жива. Уговорката е Маргарет да изчака две години до навършване на 25 години, когато може да се омъжи, без да иска официално разрешение от семейството си. Питър Таусент е изпратен на работа в Брюксел.

Двамата изчакват да минат 2-те години и когато цяла Великобритания се подготвя за сватба, тя отново не се случва. Отново църквата и правителството, начело с Чърчил, са против. За да спази моралните изисквания, Елизабет казва на сестра си, че може да се ожени, но ще трябва да се откаже от титлите си и да напусне двореца. Маргарет оставя Питър Таусент.

Няколко години след това тя се омъжва. Става майка на две деца. Медиите следят социалния й живот, в който участват обикновени хора – а не аристократи - като певци, актьори и писатели.

princess_margaretha_1958

Следват връзки с няколко мъже. В медиите е пълно с истории.

Принцесата пуши и пие през целия си живот. Малко след навършване на 60-та й годишнина започват здравословните проблеми. Тя умира на 72 години.

Британците си спомнят за отказа от връзката й с Питър Таусент и жалеят за личната й жертва в името на кралското семейство. В съобщението си до народа при раздялата си с Питър, 25-годишната Маргарет казва:

“Искам да знаете, че реших да не сключа брак с Питър Таусент. Известена съм, че ако изоставя моите права като член на кралското семейство, бих могла да сключа граждански брак. Но имайки предвид позицията на Църквата, че християнският брак е нерушим и съзнавайки своите задължения пред Британската общност, аз реших да поставя тези съображения пред личните си планове. Това решение взех самостоятелно и бях подкрепена безпрекословно от капитан Таусент. Горещо благодаря на всички, които се молиха за моето щастие.” Съобщението е подписано само с името Маргарет.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.