Семейството монарси Уилям и Мери

През 1688 г. Англия и Шотландия са все още отделни държави. Тогава в Англия се случва така наречената “Славната революция” (на английски: The Glorious Revolution). След нея на английския престол се възкачват не един, а двама монарси – съпрузите Уилям и Мери. Двамата управляват заедно.

Уилям (на български известен и като Вилем) е холандец, а Мери - дъщеря на крал Джеймс II от династията на Стюардите. Бащата на Джеймс е крал Чарлз I, който е единственият обезглавен английски монарх.

Джеймс успява да се спаси от участта на баща си като напуска Англия облечен като момиче. След като брат му Чарлз II възстановява монархията, Джеймс се връща в Англия и дори наследява брат си на престола.

Обаче, докато Джеймс е бил в Европа, той е станал католик. Това не се харесва на англичаните, които свързват католиците с Франция, най-големият им конкурент по това време.

За да се противопоставят на французите, англичаните разчитат на съюз с холандците. Съюзът е утвърден от брак между английската принцеса Мери и холандския принц Уилям Оранжски. Това става преди бащата на Мери, Джеймс да стане крал на Англия.

Когато се омъжва за Уилям, Мери е на 15 години. Макар Уилям и Мери да са първи братовчеди, те не се познават до този момент и първоначално Мери не харесва избрания за нея съпруг, тъй като той е мълчалив и болнав. Двамата заживяват в Холандия.

Три години след като Джеймс, бащата на Мери, става крал през 1685 г., протестантите в Англия му устройват преврат, заради неговите католически пристрастия. Превратът е осъществен благодарение на Уилям и Мери, и холандската армия. Уилям и Мери заемат заедно престола. И двамата са протестанти, което гарантира стабилността на управлението.

Уилям Оранжски
Мери Стюард

По време на съвместното управление на крал Уилям III и кралица Мери II се слага началото на английската парламентарна демокрация. Оттогава до днес Парламентът е този, който има последната дума в управлението на страната. Властта на монарха е ограничена от Закона за правата от 1689 г., който гарантира основните права като свобода на словото, свободни избори и независимост на съда.

Днес паметник на Уилям може да бъде видян пред Кенсингтън палас в Лондон. Този дворец е построен по време на управлението на същия холандец и английската му съпруга, негова първа братовчедка. Двамата нямат деца. Сестрата на Мери, Ана (Anne), ги наследява на трона. Ана е последният монарх от династията на Стюардите и по време на нейното управление англичаните и шотландците създават обща държава (1707 г).

В неделя, 7 януари, ще посетим Националната портретна галерия, където ще разгледаме потретите на английските монарси, включително тези на Уилям и Мери. Заповядайте. Подробностите са в поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.