Историята на Лондонския мост

IMG_2475

Първият мост над Темза бил дървен и се намирал на мястото на днешния London Bridge. Този мост бил построен в периода 100-400 г. от новата ера от римляните, които по това време владеели Британските острови. Днес в църквата St Magnus The Martyr, която се намира в близост до моста, се пази пилон от дървения римски мост (на снимката).

През 1209 г. крал Джон построил каменен мост. До 1750 г. това бил единственият каменен мост на Лондон. Мостът бил застроен с къщи, дори по средата му имало параклис.

На този каменен мост в Лондон поставяли главите на осъдените на смърт чрез обезглавяване. През 1305 г. там била забучена главата на Уилям Уолъс (William Wallace), шотландски патриот, известен днес благодарение на филма "Смело сърце" с Мел Гипсън в главната роля. През 1535 г. на London Bridge била главата на философа и държавник сър Томас Мoр (Thomas More), убит от крал Хенри VIII, защото отказал да остави католическата си вяра и да приеме протестанството. По-късно той е обявен за светец от Католическата църква. През 1582 г. немски пътешественик пише, че е преброил на моста общо 30 глави по едно и също време.

През 1832 г. е построен нов каменен мост. Тъй като все още нямало други мостове към Лондон новият мост не бил застроен, за да може повече превозни средства да минават по него. Задръстванията на моста обаче били неизбежни. Заради тях през 1835 г. бил приет първият закон в Обединеното кралство с правила за движение по пътищата, който включват останалото до днес правило превозните средства да се движат в лявото платно.

old london

През 60-те години на миналия век Лондонската община подменила стария London Bridge с нов. Решили да продадат стария мост. През 1968 г. американски бизнесмен платил малко над 1 милион британски паунда за стария London Bridge. Мостът бил разглобен камък по камък и пренесен на брега на Lake Havasu City в щата Аризона, САЩ. Самото транспортиране до Аризона струвало 7 млн. американски долара. Мостът бил отново сглобен в оригиналния си вид и днес е втората по големина туристическа атракция в Аризона след Grand Canyon (на снимката).

172290567_01e650ba10_o
Кратък филм, показващ London Bridge през 20-те години на 20 век* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.