Тауър бридж на 125 години

Tower Bridge

Тауър бридж е построен в неоготически стил през 1894 г., при управлението на кралица Виктория. За времето си той е бил истинско чудо на техниката, защото се повдига, за да преминават високомачтовите кораби по Темза.

Към 1870 г. 39 % от населението на Лондон населявало източните части на града. Жителите на Източен Лондон се равнявали на жителите на Ливърпул, Манчестър, Бирмингам и Лийдс взети заедно. Увеличаващият се брой на населението водел до всекидневни задръствания при преминаването през London Bridge.

Първоначалното решение на този проблем включвало построяване на тунел под реката, като пътниците били прехвърляни чрез вагони от Tower Hill до Southwark. Този проект се оказал нерентабилен и частната компания, която го осъществявала, фалирала. Затова решили да построят мост.

Предизвикателство за проекта бил пристана за високомачтови търговски кораби, с които реката била задръстена до London Bridge. Новият мост трябвало да пропуска тези кораби, за да не бъде ограничен броят на местата им за престой в реката. Решението било да бъде направен повдигащ се мост. Осем години отнело неговото построяване.

Tower Bridge е на два етажа. По необясними причини след откриването му горният мост станал любимо място за проститутки и джебчии. Поради това вторият етаж бил затворен през 1910 г. Той бил открит отново през 1982 г. През 2014 г. бил покрит със стъклени панели, които позволявали на минувачите да видят не само града отвисоко, но и движението на колите и пешеходците по долния мост под крака си.

Разстоянието между горния и долния мост е предизвиквало интереса на авиаторите и няколко самолета са минавали успешно между тях.

tower-bridge-teo-totev

Снимка: Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net

Долният мост се изправя около 1000 пъти годишно, по около десетина пъти на ден през лятото. През 1952 г. мостът започнал да се отваря, докато двуетажен автобус номер 78 преминавал, шофьорът засилил и успял да премине на отсрещната страна, спасявайки пътниците и автобуса.

Разписанието за повдигането на моста се спазва стриктно, тъй като корабите са с предимство. През 1997 г. мостът бил повдигнат в изпълнение на разписанието, въпреки че това довело до разкъсване на кортежа на президента Бил Клинтън (Bill Clinton).

Често бъркат Tower Bridge с London Bridge. Градска легенда гласи, че американският милионер Robert P. McCulloch, който през 1968 г. купил частите от стария London Bridge, си мислел, че купува Tower Bridge.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.