Hammersmith Bridge - един от красивите мостове над Темза

IMG_3655

Hammersmith Bridge е открит през 1887 г. Конструиран е от инженера Sir Joseph Bazalgette, който има заслуга за създаването на канализационната система на Лондон. Казват, че е най-красивият мост над Темза, боядисан в цветовете на магазина Harrods - зелено и златно, поради близостта му до Harrods Furniture Depository в Barnes, където заминаващите за дълго извън Англия оставяли на съхранение своите мебели (купени, разбира се, от известния магазин).

Мостът е от ковано желязо, дълъг е 210 м. и е широк 13 м. От двете страни на моста - Hammersmith and Barnes, има седем хералдически герба - щитът в центъра е сегашният герб на Обединеното кралство; другите са - герба на City of London; герба на Kent; герба на Guildford; оригиналният герб на Westminster; герба на Colchester; и герба на Middlesex (в оригиналния си вид, без короната, идентична с тази на Essex). При построяването на моста гербовете са били боядисани в оригиналните си цветове, но сега всички са в златно.

Hammersmith Bridge е място на две бомбени атаки на Ирландската републиканска армия, през 1939 г. и през 2000 г., и на няколко подвига. През 1919 г. генерал-лейтенант Charles Campbell Wood, служещ като летец в Кралските военновъздушни сили в Южна Африка, се хвърля от моста в Темза, за да спаси давеща се жена. Той спасява жената, но по-късно умира от тетанус, вследствие на раните си. Неговият акт на смелост е отбелязан с плакет на парапета.

Настоящият мост е вторият, издигнат на същото място над реката. През 1824 г. било решено да се издигне мост, но той бил много нисък и често бил заливан от придошлата река. Към 1870 г. вече не можел да издържа тежестта на автомобилите, които минавали по него, а след University Boat Race през същата година, когато се събрали 11-12 000 зрители на него, се повредил дотолкова, че бил затворен.

   * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.