The Ladies Bridge

IMG_6657

Знаете ли, че Waterloo Bridge, който българи и лондончани свързват с атентата срещу писателя Георги Марков, е известен като Ladies Bridge?

Waterloo Bridge има дълга история. Първият мост е построен през 1817 година. Този мост е увековечен от френския импресионист Claude Monet (Клод Моне) и английския художник романтик John Constanble (Джон Констабъл) (натиснете върху имената на художниците, за да видите моста в техните творби).

През 20-те години на миналия век от съображения за сигурност затворили моста, тъй като започнали да се появяват проблеми в конструкцията му.

Проектът за нов мост бил направен от Sir Giles Gilbert Scott, авторът на Battersea Power Station, Liverpool Cathedral и . . . емблематичните за Лондон червени телефонни кабини.

Строителството започнало преди Втората световна война. Но тъй като мъжете строители впоследствие били мобилизирани, работата се проточила.

Освен това при една от бомбардировките на Лондон незавършеният Waterloo Bridge бил уцелен. Мал шанс, като се има предвид, че друг мост на Лондон не е пострадал по време на войната.

През 1944 г. мостът бил окончателно завършен. Това нямало да стане, ако в строителството му не участвали 25 000 жени, които заменили воюващите на фронта мъже.

Следващият път като се возите на корабче по Темза, попитайте капитана за Ladies Bridgе. Така е известен Waterloo Bridge сред екипажите на речните кораби.

  Прочетете историята за атентата срещу Георги Марков: “Българският” мост над Темза  
Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.