Какво е BBC Proms?

Albert Hall Sm
The Proms – накратко от promenade concert - са концерти за класическа музика, провеждани на открито, в градини или паркове в Лондон, от 1895 г. насам, с прекъсвания около двете световни войни. Това е най-продължителният музикален фестивал за класическа музика. През 2017 г. 90 концерта ще бъдат представени от 14 юли до 9 септември. Днес се наричат BBC Proms, защото се излъчват по телевизия BBC Four. Тази година се чества тяхната 76-годишнина. Вярвате или не, съществуват хора, които са толкова запалени почитатели на музиката, че имат билети за всеки един от тези концерти. Програмата не се ограничава само до класически произведения, а обръща внимание на забележителната музика изобщо. Билети за концертите от цикъла Proms могат да се купят в деня на концерт в Royal Albert Hall за £6 (за правостоящи). Това е възможност хем да чуете музика, хем да видите Royal Albert Hall отвътре. Royal Albert Hall, където концертите се провеждат от 1941 г., има 1350 места. Любопитен факт е, че Royal Albert Hall няма вентилация, тъй като е много отдавна построен (1871). По същата причина различни стъпала водят до различни нива. Само стълбите, започващи от врата № 6, отвеждат до всички нива на залата. Ако се загубите, не се тревожете, осигурен е бар за утеха на всяко ниво, както и видеостена, откъдето може да гледате, докато пиете джин или Pimm's. Освен в Royal Albert Hall концертите се провеждат в Cadogan Hall, Southwark Cathedral, Tate Modern и още няколко места в Лондон, включително на открито. Снимка на българи, протестиращи срещу корупцията в България, пред Royal Albert Hall: Павел Гоневски


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.