Най-любимите коледни песни в Англия

Британското радио за класическа музика Classic FM проведе допитване със слушателите си за любимите им коледни песни.

Може да се каже, че коледните песни са характерна особеност на британската култура, тъй като от миналото до днес те са част от коледните църковни служби, по време, на които пее не само хорът, но и всички богомолци в църквата.

Представете си огромното пространство на църквите и катедралите, изпълнено с гласовете на стотици и хиляди хора! Дори да чувате музиката за първи път, ви обзема желание да се включите. За всеки присъстващ в църквата е осигурен лист с текстовете на песните, така че ако можете да четете, няма проблем да пеете с останалите.

Допитването с културните слушатели на радио Classic FM определи следните коледни песни, като най-любими:

На четвърто място: Hark! The Herald Angels Sing

Тестът е на Чарлз Уесли (Charles Wesley), създателят на Методистката църва, а музиката е на Менделсон. Тази песен може да чуете навсякъде в Англия преди Коледа.

 

На трето място: In the bleak mid winter

Тази песен е написана от английската поетеса Кристина Росети (Christina Rossetti) през 1872 г., която печели с нея конкурс за коледно стихотворение. Музиката е на композитора Густав Холст (Gustav Holst). В Англия тази коледната песен се пее вече 100 години.

 

На второ място: Silent Night

Песента идва от Германия, където е написана в началото на 19 век от Франц Грубер (Franz Xaver Gruber) по текст на Джозеф Мор (Joseph Mohr). В средата на 19 век тя е преведена на английски. Забележителното на тази песен е, че през Коледното примирие по време на Първата световна война, британските и германските войници пеят песента всеки от своя окоп. Песента изважда противниковите войници от окопите, за да се поздравят взаимно за Коледа.

 

Песен номер 1 е Holy Night

Тази песен е написана през 1847 г. от Адолф Адамс (Adolphe Charles Adams) по поръчка на френския винопроизводител Пласид Капо (Placide Cappeau), който искал музиката да покаже възможностите на органа като инструмент.

 

Нашият избор е Once in Royal David’s City

Харесваме тази приспивна детска песен, в която се разказва за раждането на Христос. Текстът е на детската поетеса Сесил Александър (Cecil Frances). Изпълнението на хора на Кингс Колидж към Университета в Кеймбридж може да ви отнеме дъха.

 

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.