Ушите на господин Хендел

[caption id="attachment_5270" align="aligncenter" width="486"]

by Thomas Hudson, oil on canvas, 1756
by Thomas Hudson, oil on canvas, 1756[/caption]

Групата за Разходки из Лондон в петък направи своята първа вечерна разходка. Решихме да се запознаем със значимите за британската история мъже и жени, показани в Националната портретна галерия в Лондон.

Видяхме крале, кралици, техните любимци и любовници, както и портретите на забележителни учени, писатели, преводачи, музиканти, военни...

Останахме учудени от големината на портрета на композитора Хендел, с размерите на кралски портрет беше. Вижте го горе - седнал, с дрехи по последна британска мода.

Очевидно Georg Handel (Георг Хендел) е изключително почитан във Великобритания. За това говори и фактът, че въпреки германския си произход, е погребан в Westminster Abbey (Уестминсърското абатство) - където са гробовете на най-известните британци.

По време на живота си Handel прекарва много време в Westminster Abbey, тъй като за това място са написани и изпълнявани много негови оратории. Композиторът се е надявал да бъде погребан именно в Westminster Abbey, както става ясно от неговото завещание, малко преди смъртта му през 1759 г.

Днес статуя в пълен ръст на Handel стои над гроба му в Westminster Abbey. Статуята е дело на скулптура Louis Francois Roubillac. Той използвал посмъртната маска от лицето на композитора. Всичко се получило добре, но скулпторът не харесал ушите. Действителните уши на Handel били големи и затова на автора на статуята му се сторило, че те загрозяват творението му. Затова той сменил ушите на композитора с тези на модел. Моделът бил жена на име Miss Rich.

В Westminster Abbey Хендел има красиви уши.

handel

Снимка на мраморната статуя на Хендел на Louis Francois Roubillac в Westminster Abbey.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.