God Save the Queen - химнът на Обединеното Кралство

Националният химн на Обединеното кралство е “Господи, пази Кралицата”. Същият химн е един от двата национални химна на Нова Зеландия, както и кралският (royal) химн на Канада, Австралия, Ямайка и други страни от Британската общност. Мелодията на химна пък се използва в националния химн на Лихтенщайн.

Създатели на химна

Авторът на песента не е известен. Според историците обаче песента става много популярна през септември 1745 г. По това време протестантският крал Джордж II от династията Хановер, трябва да се справи с въоръжения опит на английските католици да върнат на престола принц Чарлз, наследник на католическата династия на Стюардите.

В знак на патриотизъм трупата на театъра Drury Lane, който до днес се намира в лондонския квартал Ковънт Гардън, завършва свое представление, изпявайки

“God bless our Noble King,

God Save great George our King ...”

(“Господи, благослови нашия благороден Крал

Господи, спаси великия ни крал Джордж”).

Въпросното представление е било на 28 септември 1745 г. и това се смята от мнозина за рождената дата на химна.

Произход на God Save the King

Фразата God Save the King е възглас, част от коронацията на английските крале през Средновековието и е взаимстван от Библията (по-конкретно от “Първа книга на царете”, глава 1, стихове 38-40)

Крал или кралица

В оригиналния вариант на актьорите от Дрю Лейн се пее за крал. Този вариант се изпълнява, когато на престола е крал. Когато е кралица, както днес, при изпълнението на химна “крал” се сменя с “кралица”.

Освен това, целият химн се изпълнява само в присъствието на монарха или съпруга й/съпругата му. При останалите случаи се изпълнява кратка версия на химна.

Кой химн се изпълнява в спортни състезания на Англия срещу Шотландия или Англия срещу Уелс?

На спортни състезания между отделните части на Обединеното кралство шотланците предпочитат песента Flower of Scotland за свой химн, а уелсците - Hen Wlad Fy Nhadau ("Land of My Fathers"). Английският отбор се представя с една от четирите песни “God Save the Queen”, “Jerusalem”, “Rule Britannia”, или “Land of Hope and Glory”.

А сега чуйте химна!

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.