Мистерията на българските гласове - проникване в душата на България

През януари 2019 г. фолклорният ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ ще има концерт в Лондон. Вероятно на концерт на друг подобен ансамбъл не бих отишъл, но на този ще съм.

Като научих за концерта на "Мистерията на българските гласове", си помислих кои мои британски колеги и приятели бих поканил на събитието. Без съмнение, ансамбълът е интелигентен културен посланик на България в чужбина.

Първият диск на "Мистерията на българските гласове" си купих през 2003 г. след като открих, че те са популярни сред няколко от моите американски професори по право в Ню Йорк. Те бяха бохеми, познаваха света и имаха музика от къде ли не. Аз исках да съм като тях и бях доволен, че в музикален магазин до университета намерих диск на ансамбъла. На диска пишеше, че са получили музикална награда Грами през 1990 г, а продавачът ми каза, че са имали и номинация за втора Грами след това.

Този диск носих с мен на различни места по света, където живях през следващите години. Привличаха ме женските гласове. Понякога слушах с копнежа на самотен мъж, понякога в хора сякаш чувах гласа на майка си.

Привикнали с всякакви концерти и културни събития на световно ниво, образованите хора във Великобритания трудно могат да бъдат впечатлени. Концертът на "Мистерията на българските гласове" е насочен към тези хора и има амбицията да ги удиви. Той е част от Лондонския фестивал на акапелното (многогласово) пеене, който се провежда всяка година. Негови куратори са вокалната група The Swingles, които са носители на 6 награди Грами и музикалната агенция Ikon Arts Management.

Фестивалът представя забележителни изпълнители от цял свят в културните зали на сградата Kings Place, в която се намират редакциите на вестниците Guardian и Observer. Мястото говори много – образованата част на средната британска класа, разбирай учени, лекари, преподаватели се смятат за типични читатели на тези вестници", т.нар. Guardian readers.  

(Mрез февруари тази година именно в Kings Place беше срещата в Лондон с писателката Капка Касабова по повод на книгата й Border (Граница), за територията и хората в районите между България, Гърция и Турция, която взе вече 4 престижни британски литературни награди и беше номинирана за още няколко други, включително в САЩ.)

Ето какво ми каза Ellie Shouls, артистичен директор на Ikon Arts Management, организатор на Лондонския фестивал за многогласово пеене.

„От десетки години ние сме големи фенове на Мистерията на българските гласове“. През 2018 г. The Swingles с радост научиха, че Мистерията са се върнали на сцената. Тъй като търсихме нещо уникално за 10 годишнината на фестивала, поканихме българските певици отново на британска сцена. Очакваме с нетърпение техните изпълнения.“

Певицата Силвия Владимирова каза за нашия сайт Българи в Лондон:

„Песните, които ще изпеем, са от новия ни проект, съчетаващ традиция и съвременност. В него са включени световноизвестни музиканти като австралийската звезда Лиза Жерар, немския перкусионист Дейдид Кукерман и едни от най-добрите български музиканти – Христина Белева, гъдулка, Петър Миланов – китара, Констадин Гечев – кавал.“

Певицата Елена Божкова си спомня предишния гастрол на „Мистерията на българските гласове“ в Лондон:

„Вълнението от Лондон не ме остави до сбогуването с Англия. Ройъл Алберт Хол и в Барбикан бяха огласени от български звуци. Ние показахме не оживял фолклор, а едно проникване в душата на България. И най-вълнуващият момент за мен беше, когато тежката английска музикална общност стана на крака пред трелите на „Мистерията на българските гласове“.“

Певицата Гергана Димитрова каза на читателите на нашия сайт:

„В Лондон искам да видя слънце и разбира се една много топла публика, с която да споделим емоциите си.“

Помислете и вие кои свои британски приятели и колеги бихте поканили на концерт на „Мистерията на българските гласове“ в Лондон. Това би било чудесен коледен подарък и преживяване, което ще остави чудесен спомен, свързан с вас и с България.

Aвтор на текста: Бойко Боев.

Снимка на Kings Place: Alan Stanton under Creative Commons Licence.

 

Концертът на Мистерията на българските гласове ще е в четвъртък, 24 януари 2019 г. в Kings Place в Лондон. За билети: https://www.londonacappellafestival.com/bulgarian-voices/

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.