Мост към Кристо в Лондон

Аз съм Ива Александрова и живея от 10 години в Лондон, занимавам се с подкрепа на мигрантски общности, включително и българи. Тихата ми страст е съвременното изкуство. 

 

За родения в България световноизвестен творец Кристо зная от малка от моите родители и винаги съм била любопитна да разбера как създава инсталациите, с които е световно известен. 

 

Интересуваше ме какво е това нещо в тях, което докосва и вълнува хора по целия свят

“Плаващите кейове” в езерото Изео в Италия беше първата инсталация на Кристо и Жан Клод, която имах шанса да преживея на живо. Впечатли ме със своята достъпност; всеки можеше да отиде, безплатно.  Видях хора от цял свят, с инвалидни колички, с бебета на ръце, старии млади. Всички бяхме дошли да почувстваме какво е да “вървиш по вода”. 

Посетени от 1.2 милиона души за 16 дни “Плаващите кейове” станаха най-голямото арт събитие в света през 2016 г.. 

 

Това лято имаме възможността да видим новата работа на Кристо и Жан Клод - Мастабата, която вече е почти изградена в Хайд Парк в Лондон. 

Мастаба на арабски означава “каменна пейка”, това е древна геометрична форма използвана в Египет за гробници, подобни на пирамидите. 

Инсталацията в Лондон ще е изградена от 7506 варела, изразно средство с което Кристо често работи и ще е висока 20м. Варелите са червени с бели ленти от едната страна, а от другата - прекрасна комбинация от червено, синъо и лилаво. 

 

Инсталацията ще бъде открита на 21 юни и в типичен за Кристо стил е публична и достъпна за всеки, който иска да се разходи до Хайд Парк. 

 

Още на следващия ден, 22 юни в Лондонския университет Голдсмитс организираме вечер, посветена наизкуството на Кристо и Жан Клод. 

 

Тази среща има за цел именно да отговори на въпроса, с който започнах и който вероятно е интересен за много от нас: Какво е това нещо в изкуството на Кристо, което докосва и вълнува хора по целия свят?

 

Ще участват журналистката от БНТ - Евгения Атанасова, която има няколко филма и издадена книга за Кристо, Нада Нешева - докторант по История на изкуството и Уд Робердау, преподавател от визуалния факултет на Голсдмитс. 

 

Евгения ще ни разкаже за произведенията на Кристо с варели, от нея ще научим, че лондонската Мастаба всъщност има корени (се е появила в съзнанието на Кристо още от) в детските му години в България. 

 

Уд и Нада ще говорят за особеностите на изкуството на Кристо. 

 

Ще покажем и филма на Евгения Атанасова "Мост към Кристо", последван от разговор с всички дошли. 

 

 

 

Заповядайте заедно да се потопим в красивото и свободно изкуство на най-известния художник от български произход в света. Входът е свободен.

Тук може да се регистрирате на събитието: https://www.eventbrite.com/e/a-bridge-to-christo-discussion-and-film-screening-tickets-46906953962

 

Или във фейсбук: https://www.facebook.com/events/847472785461693/?notif_t=plan_user_associated¬if_id=1528649925877894

 

Плакатът за събитието в Гоулдсмитс Колидж е по дизайн на Добромира Григорова.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.