Рут Колева отново в легендарен джаз клуб в Лондон

Камдън е меката на британската музика. Там са клубовете, където всяка вечер продуцентите търсят музикални звезди. През 2014 г. в камдънския Jazz Club имаше концерт Рут Колева.

Ако беше жива Ейми Уайнхаус, вероятно щеше да е на концерта на Рут в Jazz Club. Ейми е била много пъти на сцената на този клуб, а жилището й е недалеч.

Може да се каже, че Рут Колева върви по стъпките на Ейми Уайнхаус. На 14 май тя ще пее в друг джаз клуб, в който е пяла легендарната лондонска певица. Концертът й е в Pizza Express Jazz Club в квартал Сохо, където се намират офисите на световната музикална индустрия.

Концерът на Рут Колева в Сохо е възможност да я разпитаме за връзката й с Лондон.

Като малка си живяла не само в България, но и в Бахрейн, Индия, Тайланд. По различен начин ли си представят хората по света Лондон?

Мечтата на всяко момиче е да прекара поне година от живота си в Лондон. Все пак това е една от столиците в света на изкуствата, киното и музиката. А кой не си мечтае да бъде част от този свят?

Какво си спомняш от първото си посещение в Лондон? 

За първи бях в Лондон през 2013 г. за концерт и снимане на клип. Снимахме видеото към първия сингъл на албума ми R U T H на един плаж, недалеч от Брайтън. Любовта ми към Лондон беше от пръв поглед, заради музиката, хората, музеите. Влюбих се дори в място за виетнамска храна, където обядвам почти всеки ден, когато съм в Лондон.

Пишеш музиката и текстовете на песните си, включително на английски. Каква е разликата в писането на песни на български и на английски?

Разликата е в мелодичността на езика. На български е много по-трудно да напишеш нещо красиво, смислено и същевременно мелодично. Езикът ни има много повече съгласни и ударения, които усложняват процеса. Английският от друга страна е мелодичен и лесен за римуване. :)

Ти си първият музикант от България, който е бил гост на популярния радиоводещ от БиБиСи Робърт Елмс, чийто глас в музикалната индустрия е много влиятелен. Елмс е известен с предизвикателните си въпроси. На кой негов въпрос ти беше трудно да отговориш?

На първото ми интервю ме попита как така правя такъв стил музика в България. Беше ми трудно да му отговоря, без да прозвучи все едно в България сме извънземни.

В кой лондонски клуб би искала да имаш концерт?

Мечтата ми е да имам концерт в Ronnie Scott's в следващите години. Имах огромното щастие първият ми солов концерт в Лондон да е в Jazz Cafe в Camden, което наистина беше летящ старт за мен. Много ще се радвам да видя сънародници и в Pizza Express Jazz Club в Soho, защото мястото е страхотно, а за мен е чест, че ме поканиха да направя концерт там.

Направи голям жест като след концерта в Камдън побъбри с българите, дошли в клуба заради теб.

Наистина беше супер (смее се). Надявам се тази година да имам поне още 2 концерта в Лондон.

Появата на джаз музикант от България на лондонската музикална сцена може да бъде сравнено само с посещение на български президент в Бъкингамския дворец. Разликата обаче е в това, че Рут Колева започна да идва редовно в Лондон. Радваме се на успеха й. Ще го споделим на концерта й в Сохо на 14 май, неделя, от 20 часа.

Билети: https://www.pizzaexpresslive.com/whats-on/ruth-koleva-tokyo

Адресът на PizzaExpress Jazz Club: 10 Dean Street, W1D 3RW

Produced by Georgi Linev // Kan Wakan Music by Jonah Christian, Rachel Row, Ruth Koleva, Georgi Linev Directed by Alex Nedyalkov // media4am.com* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.