Рут Колева отново в легендарен джаз клуб в Лондон

Камдън е меката на британската музика. Там са клубовете, където всяка вечер продуцентите търсят музикални звезди. През 2014 г. в камдънския Jazz Club имаше концерт Рут Колева.

Ако беше жива Ейми Уайнхаус, вероятно щеше да е на концерта на Рут в Jazz Club. Ейми е била много пъти на сцената на този клуб, а жилището й е недалеч.

Може да се каже, че Рут Колева върви по стъпките на Ейми Уайнхаус. На 14 май тя ще пее в друг джаз клуб, в който е пяла легендарната лондонска певица. Концертът й е в Pizza Express Jazz Club в квартал Сохо, където се намират офисите на световната музикална индустрия.

Концерът на Рут Колева в Сохо е възможност да я разпитаме за връзката й с Лондон.

Като малка си живяла не само в България, но и в Бахрейн, Индия, Тайланд. По различен начин ли си представят хората по света Лондон?

Мечтата на всяко момиче е да прекара поне година от живота си в Лондон. Все пак това е една от столиците в света на изкуствата, киното и музиката. А кой не си мечтае да бъде част от този свят?

Какво си спомняш от първото си посещение в Лондон? 

За първи бях в Лондон през 2013 г. за концерт и снимане на клип. Снимахме видеото към първия сингъл на албума ми R U T H на един плаж, недалеч от Брайтън. Любовта ми към Лондон беше от пръв поглед, заради музиката, хората, музеите. Влюбих се дори в място за виетнамска храна, където обядвам почти всеки ден, когато съм в Лондон.

Пишеш музиката и текстовете на песните си, включително на английски. Каква е разликата в писането на песни на български и на английски?

Разликата е в мелодичността на езика. На български е много по-трудно да напишеш нещо красиво, смислено и същевременно мелодично. Езикът ни има много повече съгласни и ударения, които усложняват процеса. Английският от друга страна е мелодичен и лесен за римуване. :)

Ти си първият музикант от България, който е бил гост на популярния радиоводещ от БиБиСи Робърт Елмс, чийто глас в музикалната индустрия е много влиятелен. Елмс е известен с предизвикателните си въпроси. На кой негов въпрос ти беше трудно да отговориш?

На първото ми интервю ме попита как така правя такъв стил музика в България. Беше ми трудно да му отговоря, без да прозвучи все едно в България сме извънземни.

В кой лондонски клуб би искала да имаш концерт?

Мечтата ми е да имам концерт в Ronnie Scott's в следващите години. Имах огромното щастие първият ми солов концерт в Лондон да е в Jazz Cafe в Camden, което наистина беше летящ старт за мен. Много ще се радвам да видя сънародници и в Pizza Express Jazz Club в Soho, защото мястото е страхотно, а за мен е чест, че ме поканиха да направя концерт там.

Направи голям жест като след концерта в Камдън побъбри с българите, дошли в клуба заради теб.

Наистина беше супер (смее се). Надявам се тази година да имам поне още 2 концерта в Лондон.

Появата на джаз музикант от България на лондонската музикална сцена може да бъде сравнено само с посещение на български президент в Бъкингамския дворец. Разликата обаче е в това, че Рут Колева започна да идва редовно в Лондон. Радваме се на успеха й. Ще го споделим на концерта й в Сохо на 14 май, неделя, от 20 часа.

Билети: https://www.pizzaexpresslive.com/whats-on/ruth-koleva-tokyo

Адресът на PizzaExpress Jazz Club: 10 Dean Street, W1D 3RW

Produced by Georgi Linev // Kan Wakan Music by Jonah Christian, Rachel Row, Ruth Koleva, Georgi Linev Directed by Alex Nedyalkov // media4am.com   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.