Три стихвания от Кристиян Енчев

 Той ги нарича не стихотворения, а „стихвания“. Тези стихвания, казва философът Кристиан Енчев, са квазипоетични заигравки с думи.

А конкретно за трите текста, той ни разказава: „Породени са от живи ситуации: две от тях се случиха в чат, дал повод да се заловя за думи от отсрещната страна на прозореца; останалото едно стихване изтеглих от реплика в разговор в бар с непознат, намиращ се във фаза на споделяне на дълбоки прозрения за живота. И в трите случая си струваше, благодарен съм за присъстващите в уловените думи парченца живот.“

интересно колко несъвместими истории може да подреди като пъзел случайността – каза тя

подредих моите несъвместимости в примирението на погледа ѝ

***

всички хора са пълнени чушки – каза един художник край бирено езеро в лодка с весла от сребърни пръчици

не знаете ли че бог е плюшено мече паднало зад борда

***

размяна на емотикони

пет еднакви пилета все някак ще се справят с едно стилизирано сърце

(черен дроб и орел са герои от друга опера за предвидливите в мисленето)

 

Кристиян Енчев (1968, София) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Институт за изследване на обществата и знанието към БАН. Автор на философски студии и статии, публикувани в периодични издания и сборници, както и на две монографични изследвания по трансцендентална метафизика. Обича да метаморфозира намерени предмети в други предмети, намерени рояци от думи – в стихо(без)образни пристъпи. Някои такива от втория вид е събрал в книгата „Очакваното неочаквано (Логии)“ (Скалино, 2014). Сред хобитата му са: експериментална фотография, стихо(без)образничене, музициране, изработка на бижута и инсталации, босоходство.

Снимка: Кристиян Енчев

Материала подготви Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ. 

Прочетете също какво Кристиян Енчев казва за Лондон.

http://bulgariansinlondon.com/portfolio/london-v-snimki-i-poezia/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.