Чуйте в Лондон на живо Floralyn George (Цветелина Георгиева)

Цар Шахриар имал съпруга, която му изневерила. За да не му се случи същото пак, той убивал следващите си съпруги след първата брачна нощ. Това била съдбата на 1001 жени, преди да срещне Шехерезада, дъщерята на своя визир.

Шехерезада била  красива, образована, духовита и с артистични таланти. В продължение на 1000 нощи тя разказвала истории на Шахриар, всяка от които по-интересна от другата и всяка недовършена преди изгрева, за да може владетелят да иска да чуе продължението на следващата нощ.

Сетих се за Шехерезада, докато Floralyn George е на сцената на Gigi’s Bar Hoxton. Floralyn George е творческото име на младата Цветелина Геогриева. В този момент прожекторът разлива топла светлина по дългата й коса и голи ръце, очите й са притворени и докато пее дългите й пръсти шарят по струните на електрическа арфа.

Gigi’s Bar Hoxton се намира на Хокстън Скуеър. Хокстън заедно със съседния Шордич са хипстърските квартали на Лондон – тук може да видите как изглеждат, какво ядат и какво слушат лондонските милениълс – родените между средата на 80-те и 90-те години, известни още като Generation Y, а Хокстън Скуър е площад от 18 век с градина по средата (garden square), където е живял авторът на знаменития госпел Amazing Grace – изпълняван забележително от Арета Франкин – вижте я тук, както и доктор Джеймс Паркинсон, да, същия на когото е кръстена болестта – къщата му е няколко номера преди Gigi’s Bar Hoxton.

В съботната вечер лондонското лято е в разгара си в препълнените барове и ресторанти на Хокстън Скуеър.

Вълнуващо е, че на Хокстън скуеър съм заради таланта на една българка, която за първи път видях на българския фестивал в Сохо през май. Родената в Ботевград Цветелина Георгиева е завършила арфа в музикалното училище в София, а в Лондон учи текстопис.

В клуба е тъмно; само сцената, в средата на която е Floralyn George, е осветена. Тя спокойна, въпреки че всички погледи са насочени към нея. Черните й широки панталони и блуза без ръкави подчертават изящните й ръце и рамене. Приятно е да наблюдавам как свири на малка арфата. Движенията на белите й ръце ми напомнят на ангелски криле, а арфата на лира.

Гласът на Floralyn George е като река, която се стрелва през бързей, пръскайки със звуци, а после затихва и бавно се превръща в морска шир. Постепенно барът се изпълва с нейната енергия и сила. Преживяването е шеметно.

Очарован съм като Шахриар пред Шехерезада.

Знаете ли, че арфата е част от ирландския герб – може да я видите на корицата на ирландските паспорти – както и е част от логото на бирата Гинес. След концерта поръчвам Гинес и искам от Floryan George интервю.

Защо избра да учиш арфа?

Реших, че ще бъде по-интересно да си акомпанирам, докато пея, с някой по-нестандартен инструмент.

Кои три неща научи за арфата в Англия?

Не съм учила арфа в Англия, но от изпълнителския си опит научих, че тук я свързват повече с фолклор, а в България е главно класически инструмент. За мен пък е много готин поп инструмент.

Какво те доведе в Лондон?

Исках да уча текстопис, за да пиша свои песни. Исках да отида някъде, където никой не ме познава и да преоткрия себе си като индивидуалност.

Какво научи досега?

Научих как да бъда достоен човек и как не знам нищо. Научих също как да използвам английския хумор във всеки един удобен момент.

Какво искаш да научиш?

Твърде много неща, но първо искам да се уча как да чувствам повече, отколкото да мисля.

Какви са ти професионалните мечти?

Аз не мечтая, а действам. Само Господ знае къде ме води, а аз го следвам.

Къде можем да те гледаме и слушаме през следващите месеци?

През следващите месеци имам няколко по-малко концерта в Лондон, които винаги са публикувани в социалните медии и на уебсайта ми. Записвам нови парчета и ще съм заета с това също.

 

Автор: Бойко Боев

Снимки: Иво Иванов, Бойко Боев, С Лиловски* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.