Дванадесетата нощ

Вечерта на 5 януари е известна във Великобритания като the Twelfth Night (Дванадесетата нощ) и навечерието на the Twelfth Day (Дванадесетия ден) след Коледа.

В миналото по време на Дванадесетата нощ британците се веселили. За вечерта правили специален сладкиш (bean cake), в който слагали бобено зърно. Човекът, в чието парче се паднело зърното, бил обяваван за Бобен Крал или Кралица (The Bean King or Queen) и им слагали хартиена корона. На тези хора за шега им били оказвани почести, като, например, им давали право да вдигат тостове. (Горната снимка на картината на Jacob Jordaens The Bean King дава представа за веселбите по време на Дванадесетата нощ.)

През 1602 г. известният английски драматург William Shakespeare (Уилям Шекспир) написал комедията The Twelfth Night ("Дванайсета нощ"), защото тя трявало да се играе точно през 12-тата нощ. За нас, като българи, ще е любопитно, че действието в пиесата се развива в Илирия, т.е. днешните западни Балкани.

В пиесата "Дванадесетата нощ" близнаци - брат и сестра - претърпяват корабокрушение до брега на Илирия. Сестрата е спасена и се озовава предрешена като мъж в двора на местен благородник, който е нещастно влюбен. Следва любовен триъгълник, тъй като любимата на благородника се влюбва в предрешената като мъж жена, а тя пък от своя страна, в благородника. Последиците от недоразумения и шегите между героите са основата на комедията "Дванадесетата нощ", която е била написана по поръчка на кралица Елизабет I.

(Преди да продължим нататък, представяте ли си колко популярен щеше да е Шекспир в българските училища, ако имаше пиеса, чието действие се развива на територията на днешна България?)

Дванадесетият ден е известен като Богоявление (на английски the Epiphany). На този ден до дома на новородения Исус достигат тримата мъдреци или крале (на английски The Three Magi или The Three Kings), а на слявянски - влъхви (жреци).

След като са научили за раждането на Исус тримата мъдреци са тръгнали към неговия дом, но им отнема толкова дълго да стигнат, тъй като се смята, че са поели от земите на днешен Иран или Ирак, следвайки звезда. Мъдреците носят злато, миро и тамян на семейството на Исус и оказват почит към бебето. 

В Англия на Богоявление се махат коледните украси от къщите и офисите, а в англиканските църкви се пее този красив химн за тримата крале. Приятно слушане.

 

Автор: Бойко Боее* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.