Денят на палачинката (Shrove Tuesday)

Вторник, преди началото на Великденските пости, във Великобритания се празнува Денят на палачинката (Shrove Tuesday).

Денят се свързва с палачинки, защото по време на постите се въздържаме от ядене на захар, мазнини и яйца, а всички тези съставки могат да се използват заедно за направа на палачинки. Тази година Pancake Day е на 13 февруари.

Днес на различни места в Лондон се провеждат състезания, в които участниците препускат с тиган с палачинка в ръка.

Най-известното състезание е пред Парламента. Там отборите от депутати, лордове и журналисти се състезават помежду си за забавление. Победител е финиширалият най-бързо, но и чиято палачинка е останала в тигана.

На някои места участниците в състезанието трябва не само да тичат, но и да обръщат палачинката в тигана, като се стараят тя да не изпадне от него.

В миналото Shrove Tuesday за англиканите, лютеранците и методистите е бил ден за преосмисляне на поведението и искане на прошка пред Господ.

  Искаме да направим промени на сайта, затова какво ще ни кажете за съдържанието му, ще е от значение за нас. Отделете 2 минути за нашия анонимен въпросник.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.