Днес e Денят на майката

Снимка: Тео Тотев

Днес във Великобритания е четвъртата неделя на Великденския пост. Наричат този ден Mothering Sunday (Майчина неделя) и го честват като Mother's Day (Ден на майката). Името Mothering Sunday идва от традицията на този ден да се ходи на църковна служба в "the mother church" - главната църква в областта. На този ден давали на домашните прислужнички отпуск, за да посетят семействата си.

Денят на майката може да се разглежда като продължение на култа към Богинята майка от времето на Древна Гърция и Рим. Британският Mother's Day се превръща в празник през 30-те години на миналия век и е вдъхновен от американския Ден на майката, който започва да се чества официално в САЩ през 1914 г., по времето на президента Уилсън.

Освен в Англия, днес Денят на майката празнуват в Ирландия. В САЩ, Канада и Австралия честват Деня на майката във втората неделя на май. Във Франция почитат майките в края на май, а в Испания - на 8 декември.

В България от времето на социализма майките се почитат на 8 март, който е Международният ден на жената - официално денят се нарича Международен ден на работещите жени (International Working Women's Day). Освен в България, на този ден майките продължават да бъдат почитани в Русия, Виетнам, Албания, Сърбия, Таджикистан и други бивши социалистически страни.

Shorеditch (6)

Във Великобритания има също ден на бащата (Father's Day - третата неделя на юни), както и ден на бабата и дядото (Grandparents' Day - първата неделя на октомври).

Видео от много оживения по време на Mother's Day пазар за цветя на Columbia Road.

В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще ви срещнем с Кристофър Бъкстън. Подробностите са в поканата* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.