Дни за покаяние

Православният празник Сирни Заговезни е ден на покаяние. Еквивалентът на този празник в протестантските и католическата църкви е Ash Wednesday – буквално Пепелява сряда.

Сигурно сте чували израза – "да си посипя главата с пепел". Това означава да се разкаеш и да съжаляваш за постъпките си.

Още преди появата на християнската религия хората са изразявали разкаянието си, чрез посипване с пепел. Например, Омировият герой Ахил се посипва с пепел, когато научава, че приятелят му Патрокъл е убит.

Протестантите и католиците приемат пепелта като символ на разкаяние. По време на литургията в Пепелявата сряда някои свещеници буквално посипват еноряшите с пепел.

В англиканската църква пък, върху челата на еноряшите с пепел се рисува кръст (на снимката горе). По този начин се припомня, че всеки от нас е временно на този свят. После е по-лесно да се поиска прошка.

Интересно е, че в Англия по време на Пепелява сряда хората искат прошка от Бог, а в България на Сирни Заговезни - от роднини и познати.

Всички християни с покаяние започват Великденските пости. За тези, които ще постят през следващите седмици, кураж!

Автор: Бойко Боев

Снимка: Oxh973 under Creative Commons License

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.