Защо британците имат няколко първи имена?

Британците имат няколко първи имена. Например, пълното име на Хю Грант е Хю Джон Мънго Грант, кралица Елизабет II e Елизабет Александра Мери, внукът й принц Уилям е Уилям Артър Филип Луис.

Защо британците дават няколко имена на децата си? Причините са различни.

Някои подчертават връзките си с определени хора, но за разлика от България не става въпрос за бащината връзка единствено. Например, имената на принцеса Шарлот - Шарлот Елизабет Даяна – показват връзките й с кралица Елизабет и принцеса Даяна.

При други имена се спазва семейна традиция едно и също име да се повтаря за всички членове от семейството.

Някои осиновители запазват името на осиновенето дете, но му дават и първи имена, избрани от тях.

Британците сами избират с кое свое име искат да бъдат наричани. Например, Борис Джонсън се нарича Александър Борис Джонсън, но той е избрал да го наричан Борис, а не Александър. Някои са известни с едното си име за едни хора, а с друго име за други хора.

Най-любопитните многобройни имена, които научихме, са дадени от родителите на Paula St. John Lawrence Lawler Byrne Strong Yeats Stevenson Callaghan Hunt Milne Smith Thompson Shankley Bennett Paisley O’Sullivan. Това момиче е родено през 1966 г и родителите му дават фамилните имена на целия тогавашен футболен отбор на Ливърпул, заедно с имената на мениджъра и треньора.

Във Великобритания няма законови ограничения за имената; eдинствено не може да бъде дадено име, което би било обидно за детето.

Освен това смяната на име не се прави чрез съда, както в България, а чрез административна процедура (Deed Poll) и регистрация, която струва само 36 паунда.

Автор: Бойко Боев

Снимка: The World Famous Commedy Store under Creative Commons Licence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.