Защо днешният ден се нарича Good Friday?

Днес във Великобритание е неработен ден, защото е Разпети петък. На този ден християните си спомнят за разпъването на Христос на кръста. На английски този ден е известен като Good Friday. Буквално преведено това означана “Добрия петък”.

Странно е, че ден като днешния може да бъде начерен “добър”, нали?

Нашата справка разкри, че Good Friday е наречен така, защото “good” (добър) показва, че денят е “holy” (свещен/свят).

Това ни напомни, че за православните християни всеки ден от днешната седмица, се нарича също велик, а цялата седмица “страстна”, защото е свързана със страданието на Христос.

Значи, Разпети петък е синоним на Велики петък, което е подобно на английското Good Friday.

На снимката е картината на Ел Греко: "Исус носи кръста" 1580 г.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.