Какво е Dry January?

Всеки януари много британци участват в здравната кампания Dry January (сух януари), която насърчава въздържанието от алкохол. 

Пиенето на алкохол е част от вечерното забавление на британците. След работа колегите често са заедно в пъбовете. Подобни срещи са полезни за кариерата и социалните контакти, защото в пъба човек може да научи какво става в компанията и да открие нови възможности за участие в проекти.

Британците не са най-големите пиячи в Европа (от западните държави в Люксембург, Швеция, Дания, Ирлания пият повече от британците). Може би заради това кампании за въздържане от алкохол за един месец възникват най-напред в скандинавските държави (Във Финландия, например, от 1942 г.). Във Великобритания кампанията “Сух януари” възниква през 2014 г. и оттогава популярността й расте непрестанно. 

Ето няколко интересни израза, свързани с алкохол:

Wine’o clock – време за пиене. Например, It’s already wine’o clock. (Дойде време за пиене.)

Dryathlon – думата е подобна на маратон и с нея се обозначава период без пиене. Например, I took on dryathlon this year. (Тази година реших да не пия.)

Binge drinking – пиене без мярка – младежите обикновено пият без мярка.

Teetotaler – някой, който не пие. Например, My husband is a teetotaler. Съпругът ми не пие алколол (е въздържател). Произходът на думата “teetotaler” е любопитен. През 19 век лидер на общество на въздържатели изнасял публична реч, в която апелирал за пълно въздъжание (total abstinence). Но понеже заеквал произнесъл думата total (пълен) като tee-tee-total. Британците, които си падат по игри с думи, се възползвали от случая да измислят нова дума – teetotaler - въздържател.

Be on the wagon – да не пиеш алкохол. Изразът има американски произход. В миналото питейната вода се доставяла с цистерна, теглена от коне. Изразът буквално означава да си върху каруцата (с водата). Пример, He was on the wagon for ten years. (Той не употребяваше алкохол в продължение на 10 години.)

С прилагателното dry се означават неща без алкохол. Освен dry January – сух януари, събития без алкохол се обозначават с dry – например, dry wedding – сватба без алкохол или dry party – парти без алкохол.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.