Какво е Dry January?

Всеки януари много британци участват в здравната кампания Dry January (сух януари), която насърчава въздържанието от алкохол. 

Пиенето на алкохол е част от вечерното забавление на британците. След работа колегите често са заедно в пъбовете. Подобни срещи са полезни за кариерата и социалните контакти, защото в пъба човек може да научи какво става в компанията и да открие нови възможности за участие в проекти.

Британците не са най-големите пиячи в Европа (от западните държави в Люксембург, Швеция, Дания, Ирлания пият повече от британците). Може би заради това кампании за въздържане от алкохол за един месец възникват най-напред в скандинавските държави (Във Финландия, например, от 1942 г.). Във Великобритания кампанията “Сух януари” възниква през 2014 г. и оттогава популярността й расте непрестанно. 

Ето няколко интересни израза, свързани с алкохол:

Wine’o clock – време за пиене. Например, It’s already wine’o clock. (Дойде време за пиене.)

Dryathlon – думата е подобна на маратон и с нея се обозначава период без пиене. Например, I took on dryathlon this year. (Тази година реших да не пия.)

Binge drinking – пиене без мярка – младежите обикновено пият без мярка.

Teetotaler – някой, който не пие. Например, My husband is a teetotaler. Съпругът ми не пие алколол (е въздържател). Произходът на думата “teetotaler” е любопитен. През 19 век лидер на общество на въздържатели изнасял публична реч, в която апелирал за пълно въздъжание (total abstinence). Но понеже заеквал произнесъл думата total (пълен) като tee-tee-total. Британците, които си падат по игри с думи, се възползвали от случая да измислят нова дума – teetotaler - въздържател.

Be on the wagon – да не пиеш алкохол. Изразът има американски произход. В миналото питейната вода се доставяла с цистерна, теглена от коне. Изразът буквално означава да си върху каруцата (с водата). Пример, He was on the wagon for ten years. (Той не употребяваше алкохол в продължение на 10 години.)

С прилагателното dry се означават неща без алкохол. Освен dry January – сух януари, събития без алкохол се обозначават с dry – например, dry wedding – сватба без алкохол или dry party – парти без алкохол.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.