Как празнуват Великден във Великобритания?

Великден (Easter) във Великобритания, както и в България, е подвижен празник - зависи от настъпването на първото пълнолуние в Северното полукълбо след първия ден на пролетта, обичайно, между 22 март и 25 април. Около 60% от населението на Великобритания e християнско. Англиканската църква е най-масовата църква във Великобритания. Предводител на тази църква е управляващият монарх.

Именно като върховен духовен водач Queen Elizabeth ІІ всяка година на Maundy Thursday (Велики четвъртък) раздава maundy money – специално изработени малки сребърни монети за бедни или възрастни хора. 

Тази традиция е повторение на миенето на краката на бедните от Христос преди Разпети петък, което той извършил заедно с раздаване на храна и дрехи. В Англия традицията е възникнала през 1363 г., когато 5-годишният тогава крал Едуард III дарил на петима бедни мъже монети на стойност 5 пенса. От средата на 17 век, от времето на крал Чарлс II до днес "maundy money" биват изработвани в монетния двор.

4227662243_fba712b69f_o

На Good Friday (Разпети петък) вярващите скърбят за загубата на своя Спасител и посещават църква. Децата рисуват или лепят картинки върху истински яйца и пеят песен, за да получат великденски питки с кръст отгоре (hot cross buns).

hot cross buns (2)

На Великден във Великобритания празнуват Възкресението на своя Спасител, църквите се украсяват с бели лилии, символ на непорочността, изпращат се поздравителни картички на близки приятели и роднини, организират се паради. След литургията в църквата възрастните членове на семейството отиват на гости на по-младите. За децата се организира търсене на шоколадови яйца, предварително заровени в градината от Великденския заек (Easter Bunny) и се яде печено агнешко, пълнено с подправки. През тази година събиранията с роднини са забранени, поради опасността от зараза с корона вирус, но остава възможността да се чуем и видим с близките си чрез интернет.

На Easter Monday (понеделник след Великден) най-здравото яйце се избира не след чукане с яйца, а след пускане надолу по хълм (egg rolling). Печели детето, чието яйце стигне най-далече или остане здраво най-дълго.

Весело посрещане на Възкресение Христово!

Пазете се и бъдете здрави!

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.