Китайската Нова година през обектива на Димитър Христов

Chinatown (1)

В Лондон живеят около 80 000 китайци. Повечето не са от комунистически Китай, а от Хонг Конг, Малайзия, Виетнам и Сингапур.

Chinatown (3)

Китайците са едни от най-старите мигранти в Лондон. Първите заселници са от 18 век и са свързани с търговията на Източноиндийската компания.

Chinatown (4)

В началото на 20 век е първото масово заселване на китайци в Лондон. Те са живели в района на днешния квартал Лаймхауз в Източен Лондон. Дошлите били основно мъже и работели на лондонските докове или били моряци.

По онова време опиумът е бил легален и заради китайците, които внасяли опиум, квартал Лаймхауз става известен с бизнеса с опиум.

Chinatown (6)

През 60-те години много китайци от управлявания от Великобритания Хонг Конг пристигат в Лондон. Първоначално те се заселват в кварталите Сохо и Бейзуотър, където отварят ресторанти.

Chinatown (7)

През 70-години в Централен Лондон се изгражда китайският град Chinatown.

Chinatown е неофициалното име на района около Gerrand Street. Макар в района да живеят малка част от китайците в Лондон, тази част се свързва с китайците, защото там се намират близо 80 китайски ресторанта, както и много китайски бизнеси. Мястото е популярно най-вече сред туристите в Лондон. Те са популярни с цените си, но не и с качеството си. (Най-добрите китайски ресторанти в Лондон не са в Chinatown.)

Китайците в Лондон не населяват един квартал. Те живеят из целия град. На много места има китайски училища, китайски клубове и църкви.

Chinatown (10)

Във Великобритания китайски квартали има не само в Лондон, но и в Ливърпул и Манчестър.

Лондон чества китайските си жители чрез отбелязването всяка година на Китайската нова година на площад Трафалгър. Празненството е един от традиционните лондонски фестивали.

Chinatown (2)

 

Chinatown (5)
Chinatown (8)

                        

Chinatown (9)

Снимки: Димитър Христов Може да разгледате снимките на Димитър във фейсбук и в инстаграм* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.