Китайската Нова година през обектива на Димитър Христов

Chinatown (1)

В Лондон живеят около 80 000 китайци. Повечето не са от комунистически Китай, а от Хонг Конг, Малайзия, Виетнам и Сингапур.

Chinatown (3)

Китайците са едни от най-старите мигранти в Лондон. Първите заселници са от 18 век и са свързани с търговията на Източноиндийската компания.

Chinatown (4)

В началото на 20 век е първото масово заселване на китайци в Лондон. Те са живели в района на днешния квартал Лаймхауз в Източен Лондон. Дошлите били основно мъже и работели на лондонските докове или били моряци.

По онова време опиумът е бил легален и заради китайците, които внасяли опиум, квартал Лаймхауз става известен с бизнеса с опиум.

Chinatown (6)

През 60-те години много китайци от управлявания от Великобритания Хонг Конг пристигат в Лондон. Първоначално те се заселват в кварталите Сохо и Бейзуотър, където отварят ресторанти.

Chinatown (7)

През 70-години в Централен Лондон се изгражда китайският град Chinatown.

Chinatown е неофициалното име на района около Gerrand Street. Макар в района да живеят малка част от китайците в Лондон, тази част се свързва с китайците, защото там се намират близо 80 китайски ресторанта, както и много китайски бизнеси. Мястото е популярно най-вече сред туристите в Лондон. Те са популярни с цените си, но не и с качеството си. (Най-добрите китайски ресторанти в Лондон не са в Chinatown.)

Китайците в Лондон не населяват един квартал. Те живеят из целия град. На много места има китайски училища, китайски клубове и църкви.

Chinatown (10)

Във Великобритания китайски квартали има не само в Лондон, но и в Ливърпул и Манчестър.

Лондон чества китайските си жители чрез отбелязването всяка година на Китайската нова година на площад Трафалгър. Празненството е един от традиционните лондонски фестивали.

Chinatown (2)

 

Chinatown (5)
Chinatown (8)

                        

Chinatown (9)

Снимки: Димитър Христов Може да разгледате снимките на Димитър във фейсбук и в инстаграм   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.