На традиционната шотландска вечеря Burns Supper

 

Burns Supper е голям празник за шотландците по цял свят. Затова поканихме шотландецът Шон Фоли да ни разкаже за празника. Както обикновено, Шон, който говори български по-добре от много българи, ни впечатли. Шон е мост между българите и шотландците, както ще се убедите от неговия текст.

В целия свят името на поета Робърт Бърнс се свързва с Шотландия.

На 25 януари шотландците и техните приятели празнуват националния ден на Бърнс с традиционна вечеря, по-известна като „Вечеря на Бърнс“ (Burns Supper).

Като шотландци подготовката ни за това събитие започва още от ранна възраст, като учим в училище най-известните стихотворения на Бърнс и провеждаме конкурси с рецитали. Въпреки че сега ситуацията вече се промени към по-добро, за нас това честване беше и един от единствените случаи, в които ни беше разрешено да говорим на родния си шотландски език в училище. Затова всички деца прегръщаха идеята за участие с цялото си сърце.

Почти всяка местна кръчма, културно дружество, асоциация и клуб ще бъде домакин на Burns Supper, като билетите за най-популярните места винаги се разпродават няколко месеца предварително.

Голяма част от присъстващите ще бъдат облечени в национално облекло, а вечерта се провежда по строго установен ритуал:

Гостите се смесват и се опознават - обикновено докато се наслаждават на едно-две питиета. Както може да очакваме, уискито тук е много популярно.

Гостите се призовават на масата и се рецитира едно традиционно стихотворение на Бърнс, известно като "Selkirk Grace". След това се сервира супата.

 

Haggis

След това имаме парад на хагиса (традиционно шотландско ястие с агнешки дреболии - на снимката): гайдар свири подходяща мелодия за случая, като има и ескорт из стаята, служител, който носи хагиса на голяма церемониална чиния. След това се поставя на масата пред домакина.

Address to a Haggis - Обръщение към хагиса : предварително определен човек изпълнява това стихотворение, докато церемониално използва специален нож (кортик), за да прореже хагиса. Това е страхотен ритуал.

 

Bob Purdie addressing haggis 20040124

Гостите се наслаждават на традиционни ястия от хагис, картофи и жълта ряпа (swede). След това се прави кратка почивка с още пиене, докато масите се почистват.

 

Burns supper

Следва изпълнение на традиционна песен на Бърнс, докато домакините се подготвят за "The Immortal Memory".

"The Immortal Memory" - домакинът или определеният предварително говорител предава обръщение към "The Immortal Memory". Това включва сериозно и внимателно разглеждане на живота и изкуството на Робърт Бърнс – биографията му и аспекти от литературната му дейност. Тази реч винаги завършва с правостоящи гости, вдигнати чаши и тост за безсмъртната памет на Барда на Шотландия.

Песни, музика и четива: Сега следвайте останалите стихотворения, наздравици, песни и обръщения на вечерта. Празнуващите, които са пристигнали със селекции за четене, вземат своя ред. Винаги помага, ако домакинът избере някое стихотворение или песен за гостите, които са пристигнали неподготвени. Всичко, което почита безсмъртната памет и духа на Барда, е добре дошло. Те включват истории и анекдоти, отнасящи се до Бърнс и неговото време, стихове и песни на други шотландски поети и оригинални произведения, съставени от празнуващите.

Тост за момичетата: тази наздравица трябва да е безгрижна шега за някои недостатъци на момичетата. Могат да се използват примери от Робърт Бърнс или от собствения живот.

Отговора от жените: Една от присъстващите жени предлага забавен и лек отговор, като се подиграва на присъстващите мъже.

Там о Шантър. Нито един празник на живота на Робъртс Бърнс не би бил пълен без рецитиране на едно от най-обичаните му стихотворения.

Песни и стихотворения: има рецитали на песни и стихотворения, и често, в зависимост от събитието, това може да продължи като вечер на традиционни шотландски танци.

Заключителни бележки от домакина - Връчват се благодарности на присъстващите и се вдигат много тостове. След това един от гостите вдига наздравица за домакина и да им благодари за гостоприемството.

Auld Lang Syne (старата любов): Традиционният завършек на всяка нощ на Burns – всъщност това е традиционният завършек на всички наши празненства - от сватби до Нова година.

Както показаха последните ми изследвания по темата – Робърт Бърнс е добре познат и обичан от българи от всички възрасти и произход. Затова по този повод каня всички мои български приятели да вдигнат чаша и да вдигнат тост за „Безсмъртната памет” на Робърт Бърнс.

За Ваше здраве, успехи и спокойна година.

Slàinte mhath - Наздраве!

 

Автор Шон Фоли/ Shaun Foley

Снимки: Burns Naismith - By Alexander NasmythJonathunderKaihsuConnor Beaton under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.