Новогодишният парад на Лондон

По традиция на 1 януари по улиците на Лондон (в театралният West End) се провежда новогодишен парад (New Year’s Day Parade).

Първият подобен парад е проведен през 1987 г. Оттогава той се състои в първия ден на годината.

Участниците са танцьори, акробати, мажоретни и музикални състави и исторически автомобили.

London New Year's Parade 2007

Повечето дефилиращи представляват отделните лондонски райони, но има участници от страната и от чужбина. В шествието се включват повече от 8 000 души, а публиката достига половин милион.

new year 2006 parade london

Новогодишният парад има американски произход и затова на него могат да бъдат видени много професионални групи с духови инструменти и мажоретки, дошли специално от САЩ.

Всеки лондонски район участва на парада със свои представители. Жури избира най-ярко представилите се райони, които получават най-голямата част от наградния фонд, предвиден за развитие на неправителствените организации в районите.

London New Year's Day 2010

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.