Пийк Дистрикт - почивка по английски

Пийк Дистрикт (Peak District) е област в централна Англия, популярно място за отдих. Представете си Родопите, само че без върхове (макар думата peak на български да означава връх, името на района произлиза от името на първите му англо-саксонски обитатели, а не от това, че има върхове).

Любителите на книги свързват Пийк Дистрикт с поета - романтик Уилям Уърдсуърт и романите “Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин и “Джейн Еър” на Шарлот Бронте, чиито локации са вдъхновени от места в областта.

От един сонет на Уилям Уърдсуърт, посветен на величествената Chatsworth House (на снимката) и нейната забележителна градина в Пийк Дистрикт, разбираме, че поетът - романтик се удивлява на съчетанието на природа и човешко въображение в тази област. Това съчетание е запазено до днес от англичаните, които са превърнали областта в национален парк. Да откриеш красивото, да го оцениш и запазиш – това е Пийк Дистрикт.

Площта на националния парк Пийк Дистрикт е малко по-голяма от територията на София. Въпреки скромния си размер, паркът е посещаван от 10 милиона туристи годишно – това е повече от туристите по българското черноморие - а приходите от туризъм са половината от приходите от туризъм на цяла България. Впечатляващо, нали?

Гостите в Пийк Дистрикт се разхождат из хълмовете, карат колела и се наслаждават на селската идилия, така както някога са правили Уилям Уърдсуърт, Джейн Остин и Шарлот Бронте.

Жителите на селата в Пийк Дистрикт са между 500 и 1000 жители. Много от къщите, построени преди 200 години, за семействата на миньори и фермери днес се дават под наем (bed & breakfast). Скъпите коли пред къщите показват, че “селяните” от Пийк Дистрикт са заможни хора.

По английска традиция, за разлика от скритите задни дворове, които са за отдих, предните дворове са поддържани старателно, за да впечатлят. Ние се забавлявахме с празник на сламените чучела (scarecrows), с които бяха “украсени” много предни дворове този месец.

Можете ли да се сетите за други народи, които като англичаните се шегуват, украсявайки къщите си с чучела, показвайки по този начин, че не се взимат на сериозно?

Никога не сме виждали толкова много овце. Овце се виждат по всички хълмове на Пийк Дистрикт – те дават усещане за идилия.

Но да не си помислите, че овцете и всичко наоколо е без контрол. Парцелите, в които пасат овцете, са разделени с невидими отдалеч ровове, които овцете не могат да преминат (наречени ha-ha walls) или с ниски каменни огради. Строителство и търговия извън селата няма. Не само хората, но и кравите спазват ред.

Ние най-много се наслаждавахме на реда, който англичаните спазват за ядене на scones – сладки или солени бисквитени хлебчета – които се сервират с гъста сметана (clotted cream - май такова нещо няма в България) и сладко, с чай. Сконовете се разрязват надлъжно и се намазват. Познайте последователстта на намазване - първо сметаната или сладкото се слага? За англичаните това е от значение, също както и това чаят да е хубав.

След закуска с чай следва разходка из moors – дивите хълмове на Пийк Дистрикт. В този момент аз се чувствам Мистър Фицуилям Дарси, а жената до мен е моята Елизабет Бенет. (Прав е Уърдсуърт, че въображението на човек стига до висоти в Пийк Дистрикт!) 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.