Пръстени на ирландци в Лондон

Автор: Бойко Боев

По време на обедната си почивка видях, че мой нов колега има особен пръстен. Оказа се, че пръстенът има забележително културно значение.

От древни римски времена хората носят пръстени, с определено значение: преданост към институция (например, възпитаници на учебно заведение) или научно звание (в Дания и Швеция докторите на науките имат пръстени), или преданост към кауза.

Моят колега е ирландец и носи пръстен, с който показва ирландските си корени. Този традиционен ирландски пръстен се казва Claddagh ring и възниква през 17 век.

Пръстенът изобразява две ръце, които държат сърце, а около тях има корона. Това са символите на любовта, приятелството и лоялността (короната).

В Ирландия бабите подаряват на най-голямата си внучка своите семейни пръстени Claddagh.

От това на кой пръст е пръстенът Claddagh се разбира дали човек си търси партньор или е сгоден, или е женен.

Оказа се, че моят колега ирландец е ерген.

Бихте ли носили пръстен, който показва, че сте българи?

Снимка: I, Royalcladdagh under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.